bedste ssd harddisk

Bedste SSD harddisk 2020

22. april 2021

Vi har testet og testet, så vi kunne finde den bedste SSD harddisk i 2020.

En SSD harddisk kan genoplive din gamle stationære computer eller dine bærbare computer
Jeg har arbejdet mit IT i 16 år, både som ansat og som selvstændig, og har derfor gjort mig en del erfaringer. 

9 ud af 10 gange er din harddisk årsagen til, at din computer er langsom om at starte op. 

I disse tilfælde lover jeg dig, at du tydeligt kan mærke en væsentlig forbedring ved at skifte til en SSD-harddisk. 

Nedenfor finder du en liste over den bedste SSD harddisk i 2020.

 

Her en min guide for at købe den bedste SSD harddisk i 2020:
En SSD harddisk er en grundlæggende komponent, når det handler om at opbevare data i telefoner og tablets. Dette er pga. ønsket om at lave det så småt som muligt, men også fordi man de skal kunne tåle en del slag og rystelser.

De samme grunde kunne man også have, når man taler om bærbare og stationære computere, men i disse tilfælde handler det nu mest om den kæmpe hastighedsforøgelse man får ud af at skifte til en SSD-harddisk fra en traditionel harddisk.

Det handler dog ikke kun om, at have den SE MIG mentalitet, hvor det gælder om at have bedste grafik i et spil, fordi man har købt ny CPU eller grafikkort.

En SSD-harddisk giver dig en mere general hastighedsforbedring, såsom hurtigere opstart af Windows, programmer som starter meget hurtigt, hjemmesider som åbner hurtigere og lynhurtig kopiering af filer.

Hvad er prisen?
Det er stadig en udfording, at finde den hurtigste SSD-harddisk i samligning med den pris man ønsker at betale. Når man i dette tilfælde taler om hastighed, taler man om evnen til at læse og skrive data.

Det er dog ikke flash-hukommelsen som sætter grænsen, men SATA (Serial SATA) forbindelsen, som er blevet flaskehalsen, da hastigheden overstiger forbindelsens fysiske evner.
SATA-forbindelsen er den forbindelse, som forbinder din SSD-harddisk med computeren.

Dette er også grunden til, at der er kommet en nyere type af SSD-harddisk som man kalder M.2.

Du skal dog bruge et nyere bundkort som understøtter denne standard og derudover koster de også væsenligt mere.

Alterativt, kan man købe en PCIe adapter og tilslutte dit M.2 kort til dit ældre bundkort, men det er i disse tilfælde ikke sikkert at du kan starte din computer fra disse kort……

Ja, det bliver lidt besværligt og kompliceret, hvis dit bundkort ikke er født med adgang til disse kort.

 


De forskellige teknologier
Det her kan lynhurtigt blive et lang og kedeligt afsnit, men jeg skal gøre det så kort og nemt som muligt. Der findes forskellige teknologier når man taler om SSD, og det er ret vigtigt at vide det grundlæggende når man køber harddisk, fordi det giver indblik strømforbrug og hastighed.

Der findes alt fra Multi-level cell (MLC), til den billigere triple-level cell (TLC), og herudover kan du muligvis findes den sjældne og dyrere single-level cell (SLC). Forskellen mellem disse teknologier er, hvoor mange bits(data), som hver cell i SSD-harddisken kan håndtere.

TLC klarer 3, MLC klarer 2 og SLC 1. Jo flere bits per cell, jo større er risikoen for fejl og hastigheden. Derfor skal du, når du køber SSD, holde øje med lange garantier fra producenten og høje skrivehastigheder, da dette jo giver større risikor for datatab.

Nu skal den almindelige bruger dog ikke være bekymret for dette, da de generalt er meget driftstabile, men hvis man nu, som erhverv, vælger at køre 6 SSD-harddiske i et RAID, så skal man altså holde øje med dette.

Herudover er der også forskel på hvor meget de forskellige SSD-harddiske bruger af strøm, hvilket godt kan have betydning, hvis du sætter den i en bærbar computer.

Her måler man på hvor meget strøm de bruger, når de skriver/læser, er ”idle” og når de er i davle-tilstand. Dette strømforbrug har man forskellige strømklasser, som man kan inddele dem i.

Det er ligesom når man køber hvidevare, som har A, B eller C energiklasser:-)

Sidst men ikke mindst, så vil personer som køber SSD-harddisk til der bærbare computere, gerne vide de præcise mål, så man ved om de passer i den bærebare computer.

Generalt set, så er alle SSD-harddiske 2,5”, hvilket er 69,9 mm bred x 100,1 mm lange x 7 mm tykke. Derfor skal man lige tjekke inden man køber til sin bærbar, da enkelte SSD-harddiske kan være 9.5 mm tykke i stedet for 7 mm, og nogle bærbare computere har ikke plads til 9.5 mm tykke harddisek.

Så mål din computer, gamle harddisk eller tjek målene på din nye harddisk er 7 mm i tykkelsen.

Top 3 bedste SSD-harddiske

Nedenfor er de 3 bedste ssd-harddiske i hver deres prisklasse, så du kan vælge den som passer til dit behov.

Samsung 870 QVO

Bedømmelse:
4/5

Denne harddisk er fra Samsung,har jeg tidligere rost i en af mine andre guider.

 

De har lavet en rigtig god SSD-harddisk, hvor du får rigtig meget plads for pengene. 

Det kan lade sig gøre, fordi de har brugt en anden teknologi som er lidt langsommere, dog ikke noget du kan mærke. Tilgengæld har de kompenseret ved at putte flere ram i.

 

Kort sagt: En god ssd-harddisk til den almindelige bruger, som skal bruge meget plads.

Kingston SSDnow A400

Bedømmelse:
5/5

Skal du blot bruge den billigste SSD-harddisk, som samtidig har vundet massere af tests, så er denne noget for dig!

 

Den har 480 gb, hvilket er rigeligt til de fleste brugere, som ikke installere mange spil eller har store videofiler liggende.

 

Tilgengæld får du altså en SSD harddisk for små penge.

Samsung 970 EVO

Bedømmelse:
4/5

Har du en nyere computer, og har plads til en M.2 harddisk. Så er dette harddisken du bør vælge.

 

Den har vundet adskillige tests fordi den er lynhurtig med hele 3400 MBps i læsehastighed….  Sammenlign det evt. med en alm. SSD_harddisk som kører sata og har 540 MBps.

 

De er dyrere og kun nyere computere understøtter det. Men de er fandme hurtige!

Hvad er en SSD harddisks hastighed
og hvordan får du mest ud af den?

Der er en god grund til at alle computernørder mener, at en opgradering til en SSD-harddisk, er den bedste opgradering du kan lave, hvis du kun vil opgradere en ting i computeren og få mest ud af pengene……

 

F.eks. siger Intel, at deres SSD-harddiske er 8x så hurtig som en almindelig harddisk.

 

Hvis du vil have det bedste ud af din SSD, skal du aktivere TRIM, som hjælper med at holde din SSD-harddisk i tiptop stand. TRIM er en kommando, som giver dit styresystem(f.eks. Windows) tilladelse til, at fortælle din SSD-harddisk, hvornår noget bestemt data ikke bruges mere.

Hvad er en SSD harddisk

En SSD-harddisk kan nemlig kun skrive data til tomme områder, og hvis du ikke har TRIM aktiveret, så skal harddisken først flytte dele af data, slette blokken og først herefter kan den skrive dataen. Dette forkorter livstiden og sløver hastigheden af din SSD-harddisk.


I Windows aktiverer TRIM sig selv, HVIS din harddisk har TRIM, men på MAC skal man selv ind og aktivere det i Terminalen med:

Sudo trimforce enable.


Her er en liste med alle plusserne ved en SSD-harddisk:

  • Kan håndtere vildt mange forespørgelser på samme tid
  • Har intet bevægeligt, og larmer derfor ikke.
  • Skal ikke spinne skiverne i harddisken op først, da den ingen har.
  • Bruger mindre strøm, da den ikke har bevægelige dele.
  • Skal ikke defragmenteres, da den ikke spreder data’en.
  • Kan bedre klare slag og vibrationer, hvilket gavner i bærbare computere.

En anden ting er, at du ikke skal defragmentere din SSD-harddisk. Jeg har lavet adskillige test og læst omkring dette emne, og det giver ingen forbedring af din hastighed eller levetid af din SSD. Din gamle almindelige harddisk gemmer nemlig dataen på en anden måde, og det er derfor at de skal defragmenteres.


Den sidste ting, som du skal vide, er at du sagtens kan gemme store filer på din SSD-harddisk, men du får altså meget mere ud af det, hvis du ikke bruger den som lager til store filer, såsom film. Brug den istedet til programmer, Windows og lignenden. 

Plusser og minusser ved SSD-harddiske

Men nu er det ikke kun rosenrøde skyer og englemusik, når vi snakker SSD-harddiske, fordi de har nemlig også deres minusser.

 

En af minusserne er, at SSD-harddiske er dyrere og du dermed skal betale flere penge end for en almindelig harddisk. Herudover har de en begrænset levetid, da de kun kan skrive og slette data et bestemt antal gange. Dette er dog ok, da man siger gennemsnittet er 6 år, og de tilgengæld er mere driftstabile end en almindelig harddisk med bevægelige dele.  

 

Sidst men ikke mindst, så har de en flaskehals, og ja, her bliver det lidt teknisk, men jeg skal gøre det så simpelt som muligt. SSD-harddiske benytter nemlig en teknologi, som hedder SATA til at kommunikere med din computer, og dette gør almindelige harddiske også(det er ihvertfald det mest almindelige). 

 

Problemet ved SATA er, at de har en fysisk begrænsning på 600 mbit i sekundet, og en SSD-harddisk er meget hurtigere. Dette gør at SATA er en flaskehals, som grundet sin fysiske udfordringer, aldrig vil blive hurtigere…….
MEN på trods af dette, så er en SSD-harddiske stadig meget hurtigere, da den som sagt kan klare lang flere forespørgelser samtidigt.

 

Du skal derfor gøre det, at du ligger dit styresystem(altså Windows), på din SSD-harddisk. Dette vil give dig en meget hurtigere opstart af computeren, og hurtigere svartider, når du bruger computeren.

Hvilken harddisk passer i din computer?

Jeg sad i forgårs og var igang med at skrive denne artikel, da jeg fik et spørgsmål fra en kunde, som ringede til mig. Spørgsmålet lød sådan: “Passer en SSD-harddisk i min computer?” Selvfølgelig skal vi have dette spørgmål besvaret i denne artikel 🙂

 

Grundlæggende findes der to forskellige typer forbindelser, nemlig SATA(Serial ATA) og IDE(Integrated Drive Eletronics). Der findes også SCSI og lidt andre teknologier, men de bruges nærmest udelukkende af virksomheder.

Sådan ser en SATA-forbindelse ud:

sata forbindelse på ssd harddisk

Sådan ser en SATA-forbindelse ud:

ide connector på ssd harddisk

Kort sagt, så er der meget stor sandsynlighed for at du har en SATA-forbindelse

Grunden til mit udsagn ovenfor, er at IDE er en gammel og nærmest uddød teknologi, hvorimod SATA er overalt. 

 

SATA bruges af almindelige traditionelle harddiske og af SSD-Harddiske. Alle SATA-stik passer sammen, men nogle stik er hurtigere end andre. 

Man er dog nået til en grænse for hvad der fysisk er muligt lige nu, og det kaldes man SATA3, som indikerer at man kan overføre med 600 mbit/sek. Igen, SATA3 og SATA passer sammen….. 

 

ALT SATA passer sammen.

Hvilken harddisk passer i din computer?

Computere bliver ved med at blive mindre og man havde nået grænsen for hvor hurtige SATA-forbindelser kunne blive, hvilket skabte et behov for en ny standard. 

 

Det er her M.2 kommer ind i billedet. M.2 bruger PCIe-forbindelse, hvilket gør dem meget hurtigere og kan ved hjælp af en teknologi kaldet NVMe klare ca. 65.536 kommandoer samtidigt, hvorimod en almindelig harddisk kun kan klare 32 kommandoer. 

 

Sætter det lidt tingene i perspektiv:-) 

 

Desuden kan PCIe overføre med 1000 mbit/sek og bruge flere baner samtidigt, hvorimod SATA3, som tidligere nævnt, kun kan klare 600 mbit/sek.  

 

Forestil dig en M.2 harddisk som bruger 4 baner x 1000 mbit/sek = 4000 mbit/sek……….  

 

I LOVE IT!

M.2 SSD harddisk

Jeg håber du blev lidt klogere på hele dette SSD univers, og tak fordi du læste med 🙂

 

Skriv gerne ris eller ros i kommentarene nedenfor.

 

Ha en skøn dag
Glen

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik