Langsom computer

Langsom Computer?

22. april 2021

Den største og mest omfattende guide jeg endnu har lavet, om at fixe en langsom computer…..  

Da jeg fik ideen og startede med at skrive denne guide, sad jeg på en 5 timers lang flyvetur hjem fra Tenerife. Det var måske den tynde luft som fik mig til at skrive en komplet guide, omkring hvordan du selv løser dine computerproblemer, hvilket er det jeg plejede at leve af på pågældende tidspunkt 😉

Ej, spøg til side….  Ligesom jeg har skrevet i en af mine tidligere guides, så er jeg overbevist om, at jeg rent faktisk vil få flere kunder, da de kan se hvor meget jeg egentlig ved om emnet. 

Jeg er overbevist om, at dette er den bedste guide på internettet om at reparerer en langsom computer. Jeg har virkelig givet den en skalle ved at lave video, billeder og infografik. Denne guide er lavet som en komplet gennemgang af problemet, men også som et opslagsværk, således at du kan springe til et bestemt kapitel, hvis der er et emne som du er specielt interesseret i.

Denne guide er baseret på mine 21 års erfaring med computere, hvoraf jeg har arbejdet med computerservice i 11 år, både som ansat, men også som selvstændig. Jeg ved, at følger du min guide til punkt og prikke, så får du aldrig igen en langsom computer…. Denne guide er lavet med eksempler, som helt specifikt passer til, hvis du har en langsom pc med Windows 10, men kan også bruges hvis du har en langsom pc Windows 7 eller 8, da mange af komandoerne og opsætningen ligner hinanden meget.

Nå, men lad os komme i gang…..

Hvad skyldes en langsom computer?

En computer kan altid blive lige så hurtig som da du købte den, da computere ikke bliver slidt som f.eks. en bil eller lignende. 

 

En computer er jo elektronik, og bliver derfor ikke slidt på samme måde. Man skal forstå, at det er ikke styresystemet(Windows), som der er noget galt med, selvom mange tror det. 

 

Problemet ligger i de programmer som du installerer på computeren, eller som bliver installeret på computeren af din computerleverandør. 

 

Hvorfor en langsom computer

Windows er faktisk genialt til at håndtere de programmer som du/de har installeret…. og nej, ingen som ved noget om computere, vil nogensinde sige mig imod 🙂

Jammen hvad ændre sig så, siden din computer bliver langsom?


Prøv at tænk over det, hvad er der sket af ændringer på din computer, siden du købte den fra ny og den var hurtig…… 

Du har brugt den og installeret programmer på den……. Og nej, det er jo ikke forkert at gøre. En computer er til for at blive brugt, men dette er dét, som med tiden skaber problemet…..

 

De fleste programmer skal starte op, hver gang du starter din computer. Det vil sige, at din computer bruger ressourcer til at også starte dette program. 

 

Yderligere ligger programmet og kører i baggrunden, hvilket også bruger ressourcer fra din computer. Forestil dig så, at du har 15 af disse programmer installeret……

 

Godt så, forstår du min pointe 🙂

 

Man kan sige, at dette er hovedproblemet med din computer, men der er også andre faktorer som spiller ind, og dem kommer vi til nu i hvert enkelt afsnit.


Guldkorn:
 Køb dig en SSD harddisk til din computer, de er den værste fjende til en langsom computer:-) En SSD harddisk starter din computer meget hurtigere op. De er VIRKELIGE gode, hvis du ligger Windows på denne disk.

Opstartsprogrammer giver dig en langsom computer

programmer gør din computer langsom

Hvis jeg skal påpege en ting, som er roden til alt ond, så er det opstartsprogrammer. 

Hvor mange gange har du ikke siddet og ventet på din computer skulle starte op…..  

 

Jeg har i mange år lavet computere for private, og har tit haft kunder som ringede og fortalte “Jeg har en langsom computer, hvad gør jeg” eller “Hvordan får jeg min PC til at køre hurtigere i opstarten?”.

 

Det som sker er, at når man installerer programmer, så ligger de sig ofte i opstartsdelen af Windows. Det skal vi stoppe, og det kigger vi nærmere på nu. 

 

Jeg ved godt, at vi talte om det tidligere, da vi fjernede de programmer vi ikke skulle bruge. Desværre, så er der programmer som du bruger og dermed ikke kan fjerne, men derfor behøves de jo ikke at starte hver gang, at du starter din computer, vel? 

 

Sådan gør du:

  1. Du skal starte din computer op i Windows 10, og trykke på ”Start”(det er flaget nederst i venstre side).

  2. Så taster du ”msconfig” og trykker på “enter”.

  3. Der åbner sig nu et nyt vindue, hvor du skal vælge fanebladet ”Start”.

  4. Herefter trykker du på linket ”Åben jobliste” og så åbner følgende vindue:
joblisten på en langsom computer

Nu kan du se hvilke programmer der er startet og hvilke der er deaktiveret. 

Du skal deaktiverer så mange som muligt, men uden at deaktivere programmer såsom din wifi, antivirus osv. 

 

Hvis du får deaktiveret de forkerte programmer, så virker din computer sandsynligvis ikke korrekt. I dette tilfælde må du ind og aktivere dem igen.

Alt for mange programmer på dine langsommme computer

Vi starter med at fjerne programmer fra din computer, som du ikke bruger.  

 

Disse programmer fylder på din computer, har information i registeringsdatabasen og starter måske tjenester op og/eller starter selve programmet, når du tænder din computer. Alt dette giver dig i mere eller mindre omfang en langsom computer. Kan du forestille dig, at du starter 10 programmer på samme tid?

 

Dette vil udnytte mange af computerens resourcer, og derfor tager det nogle gange en krig, at starte din computer op.

 

 

Sådan gør du:
Klik på Start > Indstillinger > System > Apps og Funktioner.

 

Du kan nu se i højre side, hvilke programmer (inkl. apps) som er installeret. Du skal fjerne alle dem som du ikke bruger, men du må ikke fjerne programmer, som gør din computer fungerer korrekt. Dette kunne være programmer såsom wifi-program, opdateringer til Windows, anti-virus, firewall eller andre systemkritiske programmer.

 

Klik på det program du vil fjerne og tryk uninstall. 

Hvis du bliver bedt om at genstarte din computer, så skal du sige nej til dette. 

 

Du skal først genstarte din computer, når du er færdig med at fjerne alle programmerne, ellers kommer du til at genstarte mange unødvendige gange 🙂

 

Nu er vi færdige med at slette programmer, og derfor skal du nu rydde op i din registeringsdatabase. 

 

Det er vigtigt, at du følger denne rækkefølge med først at fjerne programmer og derefter at rense din registeringsdatabase, da programmerne altid efterlader noget information i registeringsdatabasen.

En god løsning

Som du har læst ovenfor, så er det ret ofte, at en langsom computer skyldes alle de programmer den skal starte og lidt for meget data som ligger på computeren og ikke bliver brugt. 

 

Dette er en god idé at rydde op, men hvis du ikke har overskud eller tid, så er en SSD-harddisk en god løsning


Forestil dig en harddisk, som er minimum 4 gange så hurtig som din nuværrende….. 

 

Så kan du hurtigt regne ud, at dette vil seriøst sætte hastigheden op på din computer, og gøre den meget hurtigere om at starte op.

 

Nedenfor er et forslag til 2 SSD-harddiske, som vil kunne sættes i “næsten” alle bærbare og stationære computere. 

Nu skriver jeg “næsten”, og det er fordi der er enkelt MEGET flade bærbare computere, som ikke har plads. Her skal man overveje en SSD som tilsluttes via m.2, men det er ikke så sandsynligt at du har dette.

 

Så kort sagt, den passer i alle stationære computere og 90% af alle bærbare, så bare lad vær med at pakke harddisken ud, hvis du nu åbner den bærbare og kan se der alligevel ikke er plads, så kan du altid ombytte den til en m.2 harddisk.

Den “store” SSD-harddisk

 

Hvis du kun har plads til 1 harddisk, eller du ønsker en stor harddisk til at have alle dine programmer på, så får du mest for pengene med denne Samsung 870 QVO SSD på 2000GB.

 

Kort sagt, så har de gået lidt på kompromis med at bruge en anden teknologi end den hurtige TLC, men tilgenæld er der en pæn cache på 2 GB.

 

Så du får meget valuta for pengene, grundet der ændringer på denne SSD harddisk.

 

Fordele:

+Billig i forhold til at den har hele 2000 GB

+Udstyret med cache på 2 gb

 

Ulemper:
-Bruger ikke TLC men QVC(ikke mærkbart)

Den “almindelige” SSD-harddisk

 

Oftest bruger man en SSD- harddisk til at installere Windows på, hvorefter du bruger en traditionel som lager(pga. priserne).

 

Så hvis du blot skal bruge SSD-harddisk til de gængse programmer og Windows installationen, så kan du slippe meget billigere, da du skal bruge mindre plads.

 

En rigtig god standard, og næsten evergreen indenfor SSD-harddiske er denne.

 

Fordele:

+Billig

+lille pris=stor forbedring af ydelse

 

Ulemper:
-Har begrænset med plads, så du kan ikke fylde den med film og billeder også.

 

Måske har du fået virus ? eller?

Dette er et kæmpe emne, som hurtigt bliver rigtig langt og unødvendigt tungt for dig at læse. 

 

Derfor forklarer jeg kun ”need to know” og hvorfor disse ting kan give dig en langsom computer. 

 

Kort sagt, så findes der en masse skidt, som man får ufrivilligt ned på sin computer, når man surfer på internettet. 

 

Alt dette kalder man for Spyware, Trojans, Malware osv. 

Computer virus

 

Sådan gør du:


Vi starter med at hente de programmer som vil skal bruge, og nu er jeg jo kæmpe fan af opensource og gratis programmer, så det holder vi os til.

 

Adwcleaner:
http://download.cnet.com/AdwCleaner/3000-7786_4-75851221.html

 

SUPERAntiSpyware:
http://www.superantispyware.com/

 

Malwarebytes:
https://www.malwarebytes.com/

 

Installer disse tre programmer og kør dem alle. 

 

Slutligt bør du også køre dit anti-virusprogram, som du selvfølgelig har installeret. Dette kunne f.eks. være et gratis program såsom Avast, hvilket jeg synes er det bedste gratis program. Jeg vil ikke gå i dybten med hvordan du installerer disse programmer og hvordan du bruger dem. De er meget lige til, og hvis du ikke kan finde ud af dette, så er denne guide nok lidt for svær til dig 🙂 

 

Genstart din maskine, når du er færdig med disse programmer.

 

Guldkorn: Vidste du, at anti-virusprogrammer ofte kan give dig en langsom computer, fordi de konstant holder øje med en hel del processer. Der er stor forskel på hvor godt de forskellige programmer håndterer dette, og derfor har jeg vedhæftet et billedet nedenfor, som giver dig en god indikation af, hvilke som er langsomme og hvilke som er hurtige.

 

 

 

antivirus på din computer

Så er det tid til at kridte skoene og starte på det tekniske. Vi starter med registreringsdatabasen, som virkelig er en vigtig ting i computeren. 

 

Det betyder dermed også, at den har en betydelig indvirkning på din computers hastighed, hvis registereringsdatabasen ikke er optimeret. 

 

I gamle dage, da man brugte Windows XP og Vista, havde dette rigtig meget at sige, men det er blevet mindre med de nyere versioner af windows.

Registreringsdatabasen på en langsom computer

Windows registreringsdatabase er en central database for styresystemet. Informationer og indstillinger såsom styresystems indstillinger, programmernes indstillinger, hardwareindstillinger og brugerindstillinger er gemt her. 

 

Hver gang du ændre din baggrund på skærmen, ændre i dine drivers, ændre i dine emailinstillinger eller ændre i din internetbrowser, så gemmes indstillingerne i registereringsdatabasen. 

 

Så den er ekstremt vigtig.

 

Alle de advarelser og faresignaler som er forbundet med at ændre i denne database, skal man ikke tage let på….. Der er god grund til det…..  

 

Hvis du ændre en forkert ting, er en langsom computer, det mindste du skal være bange for…. Du kan nemlig risikere, at din computer ikke vil starte op. Derfor skal du tage en backup af din registereringsdatabase, før du ændre i den.

 

 

Sådan gør du:
Se her hvordan du tager en backup af registreringsdatabasen:


https://support.microsoft.com/en-us/kb/322756

  • Kort sagt, hvis du kan bare lidt computer så gør du følgende:
    Tryk på start-knappen(den med flaget) på dit Windows tastatur, skriv ”regedit” og tryk på ”enter”.
  • Klik herefter i menuen på ”Filer” og ”Eksporter”. 
  • Gem din backupfil et sted du kan huske.

Sådan ser registreringsdatabase ud på en langsom computer

registreringsdatabasen


Du skal nu bruge et program til at optimere din database, og til det formål plejer jeg at køre 2 forskelllige.


Nemlig Ccleaner, som downloades her:

https://www.piriform.com/ccleaner/download

  • I dette program klikker du på ”Registry” i venstre side, hvorefter du klikker på ”Scan for issues” i højre side, når den er færdig med tjekke din computer, så sørger du for at der er flueben ud for alle linierne, og så klikker du på ”Fix selected issues”. Bagefter klikker du på “Cleaner” i venstre side, og klikker på ”Run Cleaner” i højre side.

og Eusing Registry Cleaner, som downloades her:
http://www.eusing.com/free_registry_cleaner/registry_cleaner.htm

  • I dette program vælger du ”Registry” i venstre side, herefter ”Scan”. Når den er færdig med at scanne, så sørg igen for at alle linier er krydset af og herefter klikker du “fix errors”.

Genstart din maskine, og kryds finger for, at den vil starte;-)  Ellers har du jo backup af din registereringsdatabase.

Tjenester er den skjulte bonus til dig

Nu troede du sikkert lige, at det værste var overstået, men der tager du fejl 🙂  

 

 

Det bliver desværre lidt mere teknisk og besværligt nu, men frygt ej, jeg skal gøre mit bedste for at guide dig nemt igennem Windows tjenester. Jeg har nemlig oplevet, at nogle gange, kan dét at have mange tjenester kørende, give dig en langsom computer.

 

 

En Windows tjeneste, er et lille program som kører i baggrunden, når du har din computer tændt. Disse tjenester kan man starte, stoppe og genstarte. Det er ikke altid de er startet, nogle gange sker det først når du starter et bestemt program, eller hvis der sker en anden hændelse på din computer. 

 

 

Derfor skal du virkelig passe på du ikke deaktiverer de forkerte ting, fordi disse tjenester gør f.eks. at din Windows starter op(Explorer.exe) og andre vigtige ting. Her kan du ikke bare gå ind og slå dem til igen, hvis din Windows ikke starter op.  Så skal du ind i fejlsikret tilstand, og ændre det her.

 

 

Der er dog enkelte ting, som du godt kan deaktivere, såsom grafikkortets kontrolpanel, PDF-læserens opdateringsstjeneste……  

 

 

Ja ja, jeg ved godt, at nogle vil sige ”jammen, så fungerer de ikke”. Nej det har du helt ret i, men lad os være ærlige, hvor tit opdaterer du din PDF-læser…… 

 

 

Herudover starter en stor del af disse programmer bare deres tjeneste, NÅR den skal bruges.

 

 

Sådan gør du:
Du skal klikke på ”Start”, hvilket er flaget i nederste venstre side. 

  • Så skriver du ”msconfig” og trykker på ”Enter”, men du skal vælge fanebaldet som hedder ”Tjenester”. 
  • Nedenunder vinduet skal du sætte flueben i boksen ”Skjul alle Microsoft-tjenester”. 
  • Du kan nu fjerne flueben fra de tjenester som ikke skal starte sammen med computeren.  

 

I nedenstående vindue, ville jeg med sikkerhed fjerne ”Intel(R)….” og ”Google update….”

 

Tjenester Windows computer

Diskdefragmentering er guld værd for en langsom computer

Diskdefragmentering er simpelthen et ord jeg bare hader, det er så intetsigende og forklarer intet om hvad det er. 

 

MEN, så er det jo godt du læser dette, fordi det forklarer jeg hermed på menneskesprog.

 

 

iskdefragmentering er virkelig en ting, som kan give dig en langsom computer med tiden. Det foregår således, at når du bruger din computer, så bliver data gemt på din harddisk. 

defragmentering

Denne data bliver mere og mere spredt med tiden, hvilket betyder, at hver gang du skal bruge noget data(når du f.eks. starter et program), så skal læsehovedet på din harddisk rundt forskellige steder på harddisken og hente dataen. 

Når man så bruger diskdefragmenteringsværktøjet, som er indbygget i Windows, så samler den dataen, så du ikke skal vente på, at læsehovedet skal hente data forskellige steder. Derudover er det slet ikke nødevendigt at køre diskdefragmentering på en SSD-harddisk, da den ikke er mekanisk og ikke har et læsehovedet. Du vil få meget lidt, hvis slet ingen ydelsesforskel med diskdefragmentering på en SSD-harddisk.

Diskdefragmentering kan køre automatisk…… men jeg fraråder det. 

Hvorfor???  Fordi det er skide irriterende, at man sidder og skal arbejde på sin computer, og så begynder den automatisk at defragmentere, og det sænker din computers hastighed helt vild. Så mit råd er, at gøre det manuelt en gang imellem.

Sådan gør du:

  • Åben ”Stifinder” ved at klikke på ”Start”, som er flaget nederst til venstre, skriv ”Stifinder” og tryk på ”Enter”. 
  • Højreklik på C-drevet og vælg ”Egenskaber”. 
  • Vælg fanebladet ”Funktioner” og herefter ”Optimer”. 
  • Herinde vælger du dit drev og klikker på “Optimer”.
 
 

Nedenfor er et Infografik, som jeg har brugt et par dage på at lave. 
Det er et slags “snyde/genvejs skema” til at fixe sin langsomme computer 🙂

Langsom computer infografik

OK, nu er jeg virkelig ved at gå træt i at skrive denne guide, og kurrekturlæse den(hvilket jeg er vildt dårlig til). 

 

 

Hold nu op jeg har brugt lang tid på den, så du SKAL BARE SYNES DEN ER GOD 

 

Anyway, DU er ved at være ved vejs ende, og du skal lige huske at slukke din computer helt, og starte den igen, før du kan teste de forbedringer, som du har lavet. 

 

Grunden til at du skal slukke den helt, er at dataen som er lageret i dine RAM, først forsvinder, når du fjerner strømmen fra dine RAM.

defragmentering

 

Jeg har lige et par tips på falderebet….

 

  • Støv samler sig gerne på dine kølerribber og flitre ved blæserne. Herved bliver din computer ikke kølet nok af, da støvet blokerer for luften og holder på varmen…..

    Dette kan gøre, at f.eks. din CPU sætter hastigheden ned for ikke at overophede og brænde af. Din computer kan også finde på at genstarte eller slukke helt. Så giv computeren en tur med støvsugeren eller trykluft, og få det støv væk.

    Du fjerner lige strømstikket fra computeren, og helst undgår at ramme komponenterne på bundkortet, så du ikke kortslutter noget med dit støvsugerør(som måske er lavet af metal).
    Der sidder jo stadig et batteri i dit bundkort….

  • Installer en SSD-harddisk, dette vil virkelig gøre din opstart hurtigere, men også hjælpe lidt på den almindelige drift(altså når computeren ER startet op.) – Læs eventuelt min guide om emnet: Bedste SSD harddisk

  • Har du 4 gb RAM eller mindre OG kører 64 bit Windows, så bør du opgradere til min. 8 gb RAM, men gerne 16 gb RAM.

    Kig i din manuel til dit bundkort og find RAM som er 100% kompatible og har den hurtigste hastighed som din computer kan klare. Oftest er hastighed beskrevet som PCXXXX (f.eks. PC3600). Dette gør din computer hurtigere, men adskillige test viser, at mere end 16 gb ram er spild af penge og vil ikke hjælpe på en langsom computer.

    MEN husk nu, at det skal være 64 bit styresystem, ellers kan din computer ikke udnytte mere end 3 gb RAM….. Hvilket leder mig til næste punkt….

  • Hvis din computer understøtter det, bør du installere en Windows på 64 bit, HVIS du kører med 32 bit på nuværrende tidspunkt.

    Dette kan hjælpe lidt, men det er altså ikke værd at gå ud og bruge 1000 kr. på….. Det er kun, hvis du har muligheden med de nuværrende ting du har.

    Læs på din Windows-pakke, om den indeholder en 64 bit version OG tjek manuellen til dit bundkort og CPU, om de understøtter 64 bit….

  • Lav en aftale med dig selv, om at du en gang hver tredje måned, kører diskdefragmentering, antivirus, antispyware og alle de andre værktøjer jeg nævner ovenfor.
  • Sidste udvej er at formatere computeren…. Altså slette alt på computeren og geninstallere Windows. På denne måde vil din computer blive lige så hurtig, som da den var ny……

    MEN det er også ret drastisk og kan være kompliceret for ikke-nørder, og derfor burde det være sidste udvej.

Tak fordi du læste med, jeg håber virkelig at du har fået glæde af min guide. 


Hvis du har gjort som jeg har beskrevet i denne guide, så er jeg 100% sikker på, at det er slut med at have en langsom computer. 



PS. Skriv gerne en kommentar nedenfor, hvis du vil spørge om noget, eller har nogle ris/ros….

# Se Vores Video

# Få Guiden 10 Fatale Fejl

Få gratis vores guide om 10 fatale fejl, som du IKKE må lave på din PC.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så får du den straks sendt til din email.

7 comments

Glen 1. september 2020 - 08:54

Man er velkommen til at stille et spørgsmål eller kaste med ris og ros hernede i kommentarene

Reply
Kåre Louis Spaanhede 1. september 2020 - 08:55

FANTASTISK gode input. Kan med stolthed sige, at jeg gjorde det meste i forvejen, og at jeg også havde ramt rigtigt med program valg. Du hjalp mig det vigtige sidste stykke. Mange tak for det.

Kåre

Reply
Glen 1. september 2020 - 08:55

Uh ha, det varmer mit gamle hjerte, når jeg har hjulpet folk med en guide, som jeg har lagt meget tid og energi i.

Selv tak

Reply
piamalia 1. september 2020 - 08:56

Hej Glen
Tusinde tak for et super og nem guide Har fulgt den slavisk og kommet ned til det sidste cleaner program… her bliver jeg stoppet af TDC, der fortæller

‘Du er ved at besøge et mistænkeligt websted
http://www.eusing.com/Download/EFRCSetup.exe
Dette websted er blevet rapporteret som mistænkeligt.
Vi anbefaler, at du ikke besøger webstedet.’

Kan se at din opdatering er sket den 17. januar 2018, så tænker at du også har fået denne besked medmindre, siden er ældre end din sidste opdatering?

Nu bliver jeg i tvivl om jeg rent faktisk kan undvære det sidste step i guiden om cleaning?

Endnu engang tak for en forståelig guide

Reply
Hans Pagaard 1. september 2020 - 08:56

Hej Glen.

1000 tak for en fantastisk artikel. Jeg er bestemt ikke særlig IT kyndig, men jeg har alligevel let ved at forstå det, du skriver. Det er en virkelig stor hjælp.

Kan man støtte dig? Jeg mener; overføre et lille beløb til dig som
tak for hjælpen?

Reply
Glen 1. september 2020 - 08:57

Hej Pia

Det skridt kan du faktisk godt undvære, så længe du bare kører det andet program som renser din registreringsdatabase. Jeg kan garantere dig for at det er en sikker adresse, men lige pt. har Google ændret en masse i hvordan de tolker sikre og “usikre” websteder. Det samme gælder explorer. Forhåbenligt kommer der styr på det, da mange websider får disse falske betegnelser.

Reply
charlotte 1. september 2020 - 08:57

Hej Glen

jeg har fået en blå skærm med at pc er rendt ind i problemer/ stopcode- bad pool caller? Har prøvet alle trin under fejlfinding også blå skærm( som den ikke kan identificere!), hvad gør jeg nu!!! Problemet opstod efter jeg havde installeret en ny udgave af Malware! Har det noget med det at gære? Mvh Charlotte

Reply

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik