mesh wifi

Mesh Wifi - Den Ultimative Guide

6. juli 2021

Hvis du er en af dem, som godt kunne bruge hurtigere internet eller har du steder i dit hus, hvor dækningen er ubrugelig, så er dette lige noget for dig 😊

 

Mine damer og herre, lad mig introducere Mesh……


Hvad er mesh wifi: 

Mesh er en teknologi som arvet fra militæret, og som blev brugt på kampmarken. Så selvom det har taget et par årtier, så er denne teknologi nu brugbar for virksomheder og private.

 

I et Mesh-netværk bruger man en hovedet-node(en router) og herefter placere man flere noder(små “routere”) rundt omkring i huset. Disse små noder kaldes også satelitter, og både hovedet-routeren og satelitterne har forbindelse på kryds og tværs med hinanden.

 

De sender hver især et wifi-signal ud, og kan på den måde dække store arealer.
Derfor vil Mesh wifi give dig en god dækning, og dermed super hurtig hastighed.

 

Pssssst….. Til denne artikel har jeg lavet en video som du kan se længere nede af siden, 
og nogle Uundværlige tips.  

mesh wifi

Ud over det netop nævnte ovenfor, så er en smart ting ved mesh wifi, at disse noder/satelitter som  forbinder til hinanden, faktisk finder den hurtigste vej på kryds og tværs af netværket hen til hovedet-routeren, som modtager og sender alt trafik.

 

 

Meeeennn måske tænker du: 

“jammen kan jeg ikke bare gøre det samme med en wifi-extender?”

 

Og til det er det korte svar: NEJ


Og det lang svar kan du læse om længere nede i artiklen, hvor jeg forklarer, at du slet ikke opnår det samme. Man skal forstå, at man kan godt have et godt signal, men hvis hastigheden er langsom, så hjælper det ikke meget……


Herudover byder Mesh wifi også på en masse smarte funktioner såsom:

  • Forældrekontrol - Blokering af bestemte hjemmesider
  • Forældrekontrol - Blokering af internetadgang på bestemte tider af døgnet
  • APP-overvågning af netværket
  • Malware beskyttelse
  • APP installationsguide
  • Gæstenetværk med seperat kode via APP
Selvfølgelig afhænger funktionerne af hvilken producent du køber dit Mesh wifi fra, 
og ikke mindst hvad du betaler 🙂

 

 

Markedet for almindelige wifi routere har de seneste år været helt vildt, med løfter om bedre dækning, fede funktioner, hurtigere hastighed, forældrekontrol osv.

Men dette er bare en stakket frist for de almindelige wifi routere…….


Som du kan se ovenfor, så har mesh wifi nemlig også alle disse funktioner og mere til, herudover er det bare smartere, klogere og hurtigere.

 

 

Alle producenterne ved, at dette er fremtiden og derfor er næsten alle wifi producenter kommet med deres eget bud på et Mesh Netværk……… ja selv Google har lavet et….. 

 

 

Shhhhh… Google´s mesh wifi er skide godt!

Mesh Wifi -

Af alle gadgets du har derhjemme, så er din Wifi router, nok det mest vigtige….


 

Hvorfor? tænker du måske?

 

 

Jo, ellers fungerer halvdelen af dit hus ikke 😊

 

Alt bruger efterhånden internettet, og hvis signalet er dårligt og du af denne grund har langsomt netværk, så er det møj irriterende.

 

Tænk bare på dit TV, mobiltelefon, computer, tablet og eventuelt Phillips hue…… De forbinder alle via wifi og bruger netværket/internettet.

 

Men når det kommer til din router, så husk, at dit mesh wifi kan ikke trylle. Hvis dit internet er langsomt, kan de også skyldes andre ting.

 

Mesh Wifi burde jeg opgradere

 

Så før du giver din gamle wifi router skylden og vil opgradere den til mesh Wifi, så tjek lige,  at du har en tilstrækkelig hurtig internet forbindelse.

Jeg ville anbefale https://www.speedtest.net/

 

Følgende hastigheder ville jeg anbefale i nutidens Danmark med netflix, facebook, osv.

  • En person i husstanden – 50mbit ned/20mbit op
  • Den lille familie på 3 – 100mbit ned/40 mbit up
  • Den store familie med teenagebørn – 200mbit ned/60mbit op

En anden årsag kan være, at du har områder i dit hus eller have, hvor du har dårlig dækning. Her er det jo netop oplagt, at installere et mesh wifi. Dog vil jeg under alle omstændigheder sige, at en router som er 5 år gammel, bør blive skiftet til en ny.

 

Psssst… Ring til din internetudbyder, sig at du måske har en af deres gammel wifi routere, og du vil gerne have en ny tidssvarende. Så plejer de sende en ny, ganske gratis!

 

Er du ligesom mig, en “almindelig” familie på 3-5 personer, som har et hus med en have, så kan du vælge at investere i en mesh router som ligger i den billige ende, men som er god men stabil.

Jeg valgte denne til 1.400 kr.:
TP-Link Deco M5

Selvom den ikke er den hurtigste på markedet, så er den rigelig til den mindre familie i et mindre hus, uden behov for 5 netflix streaming på samme tid.

Sidste men ikke mindst, så er den klippe stabil.


Læs dette hvis ikke du er milionær 🙂

Ej, det er bare en anden måde at sige på, at økonomien også skal kunne følge med. Mesh wifi har været tilgængeligt i nogle år efterhånden, men det er kun i de sidste 2 år, at man har kunne se nogle fornuftige priser på mindre end 2000 kr.

 

Nu har man efterhånden fået massere af muligheder fra de forskellige producenter. Der er alt lige fra begynderpakker med mesh-netværk ca. 800 kr. til de nye og hurtigste til ca. 6500 kr.

Så du kan sagtens købe dig fattig…… men hvad er dit behov egentlig?

 

Forestil dig mig, (ja dette er en rigtig historie), som på en fridag fra mit arbejde, skænker mig en gin og tonic(ja, klokken var over 12).
Jeg tager min bærbar og tænker, at nu sætter jeg mig ude ved vores havebord og nyder solen, mens jeg nørder på min bærbare computer. 

 

Blot for at finde ud af, at min wifi router ikke kunne række derud……. Æv, det er meget surt!

 

 

 

 

Det var godt, at jeg havde min gin og tonic til at berolige mig på……

Min have uden wifi

Mesh Router Range Extender ​

Lad os sige, at du arbejder derhjemme, dine børn får undervisning online og konen ligger på sofaen med en kold bajer og ser netflix.

 

Alt denne trafik presser din wifi router, og du sidder måske et sted, hvor dit wifi netværk ikke har så god dækning og du dermed har rigtig dårlig internetforbindelse…… Hvad kan du så gør ved dette?

 

Som jeg ser det, så er der 3 muligheder:

  1. Køb en Wifi extender
  2. Opsæt en Mesh wifi
  3. Ryk din Wifi router

Men hvordan finder du så ud af hvad der er bedst for dig?

 

Du kan jo nogle gange rykke din eksisterende wifi router, så den dækker bedre. Men denne router skal jo tilsluttes f.eks. dit antennestik, og måske har du ikke dette stik i et andet rum eller måske er kablet ikke langt nok. 

 

Nogle gange afviser ens kone også bare at have den stående i stuen, selvom man selv synes den ser smart ud……… (læs; mit tilfælde😉 )

 

Du kan også placere en wifi extender, men i dette tilfælde skal du vide, at en wifi extender laver et nyt netværk, som du skal logge på.

Dvs. at befinder du i den ene ende af huset og dermed er på det netværk din wifi router sender ud, så skal du logge på din wifi extenders netværk, når du bevæger dig ned i den ende af huset, hvor du har installeret denne. 

Det vil sige, at du mister din netværksforbindelse og nogle gange skal du logge på din wifi extenders netværk manuelt.

Herudover vil en wifi extender kun videresende den hastighed, som den modtager. Dvs. at har du en wifi extender placeret, lige hvor der næsten ikke er mere signal fra din wifi router, og dermed kun 25% af hastigheden, så sender din wifi extender kun 25% af hastigheden videre i dennes signal.

 

Wifi Mesh, som er den bedste løsning i næsten alle tilfælde, pånær hvis du har en wifi extender placeret et sted, hvor du kun sidder det meste af dage……

 

Bevæg dig rundt i dit hus med din computer og test internethastigheden ved at bruge
https://www.speedtest.net/

 

Du kan også bruge en APP på din telefon som hedder Speed Test.

 

På denne måde kan du finde områder med dårlig dækning, og eventuelt flytte din Wifi Router et mere hensigtsmæssigt sted hen.

internet speedtest

Opsætning af

Nå, lad os komme igang med at sætte dit Mesh Wifi op.

 

De fleste pakker med Mesh-netværk består af en hovedet-node(router) og en eller flere noder. Man kan også finde på, at kalde disse noder for satelitter, bare lige så du ikke bliver alt for forvirret.

 

Oftest bruger du en APP på din telefon, som nemt guider dig igennem opsætningen og hvordan du mest optimalt placerer noderne rundt i dit hus. Man skal huske at vægge, etage adskillelse og andet har indvirkning på, hvor langt væk du kan stille noderne fra hinanden.

 

APP´en hjælper dig med at opsætte disse noder optimalt, finde døde områder og opsætte alt såsom navn på netværk, kode, prioritering af forskelligt udstyr, gæstenetværk og mere.

 

Et Mesh netværk er et netværk som har disse noder placeret rundt omkring, men som alle er en del af samme netværk og har samme navn(SSID) og password.

 

 

 

 

windows wifi network with ssid

 

 

 

 

Du har fået et modem af din internetudbyder. Dette skal du bruge ligemeget hvad, og du kan godt starte med at slå dit wifi netværk fra på denne. Du skal nemlig bruge det wifi, som dit nye mesh wifi netværksender ud. 

 

Så tilslutter du førnævnte modem til hovednoden(routeren du har købt) med et netværkskabel.

 

 

Herefter følger du installationsguiden fra producenten af dit nye mesh netværk.

 

Dette vil højst sandsynligt betyde, at du herefter tænder alle dine noder og installerer deres APP på din telefon, som du så følger….

mesh App

og wupti så er du færdig…..
 Det plejer at være ret nemt…..

Mesh Wifi

Det er normalt IEEE (the institute of eletrical and eletronics enigneers) som sætter navnet på netværksstandarden, hvor de bruger ingenørenes nummerings system…..

 

Dvs. Den orginale wifi-standard hed 802.11 som med tiden blev hurtigere og dermed blev til 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11 xx osv.. For at gøre forvirringen total, så begynder man senere at sætte ekstra bogstaver bagpå….. Og så bliver det f.eks. til 802.11ac.

 

Forvirret?

 

Der er officielt intet der hedder wifi 1, 2 og 3, men uofficielt kan man bruge dem til at bedre kunne gennemskue det.

 

Se dette skema:

 

wifi 6

Wifi 6 er en ny generation af wifi som bedre kan håndtere tætte miljøer, hvor der er mange computere og telefoner, som kæmper om internet og netværkshastigheden. 

 

Især på det seneste er der kommet mange nye wifi 6 router på markedet, så lige nu, kunne det være et godt tidspunkt at skifte, selvom prisen er lidt heftig. Men du skal huske på, at det ikke er nok, at din router understøtter wifi 6, da du også skal have en computer eller telefon som benytter denne teknologi, for at få det fulde ud af wifi 6. 

 

Altså både routeren og klienten(f.kes. din telefon eller computer), skal have wifi 6 for at udnytte standarden.

 

Psssst. WiFi 6E, kommer i den nære fremtid, hvor man kommer til at kunne bruge 6GHz båndet, istedet for det som hedder 2.4 ghz og 5 ghz, hvilket der benyttes nu….

 

Men lad os nu være ærlige……

Så kan man jo blive ved….. og mon ikke prisen bliver høj på denne nye teknologi i starten?
Herudover skal du jo også opgradere din computer og/eller mobil……

Så skal vi ikke bare droppe det pt…..

Men hvad så når du får en telefon som er wifi 6 kompatibel og du har en router som ikke har wifi 6?


Dette skal du ikke bekymre dig om, da wifi 6 er bagud-kompatibel med tidligere standarder. Dermed vil din nye telefon bare køre med wifi 5 og uden de nye forbedringer i wifi 6. 

Det betyder også, at du blot løbende kan skifte dit udstyr ud med wifi 6, så det ikke bliver alt for dyrt at skifte, wifi router, mobil og computer samtidig 😊

Mesh wifi udendørs

Hvis du ønsker at udvide dit mesh wifi udendørs, så er det en god ide, at planlægge dette fra starten, når du skal ud og investere I et mesh system.

 

Det er nemlig ikke noget stort markedet til de almindelige dødelige forbrugere, og prisen bliver også dyrere hvis du skal tilkøbe en af disse, som jo skal kunne tåle vind og vejr. 

 

Grunden til dette er nok, at markedet ikke er så stort I det private markedet, da de fleste ikke har behov for dette. Muligvis kommer der flere løsninger på et senere tidspunkt, når mesh-netværk bliver mere “normalt” at have I sit hjem.

 

Oftest vil de have en IP66, som betyder de kan hænge på din væg udenfor I alt slags vejr.

 

Hvis du har et orbi system eller nogle af de nedenstående, så kan du overveje følgende:

Orbi RBS50Y
Ubiquiti UniFi Outdoor

 

De fleste kan klare sig med, at placere deres nuværrende mesh system hensigtsmæssigt, så det også dækker deres teresse.

 

Alternativt kan du opsætte en wifi extender, hvor markedet er lidt større, men så løber du ind I de problemer som jeg skrev om længere opppe I artiklen.

Mesh Wifi

 

Nå lad os komme til sagen….

Hvilket mesh wifi skal man så investere sine hårdt tjente penge i?
 
 

Jeg har søgt internettet tyndt og jeg har testet flere såsom Netgear Orbi, Asus og TP-Link Deco, 

og selvfølgelig afhænger det af, hvor meget du vil bruge af penge og hvad der er behov for.

Har du et stort areal som skal dækkes, hvor mange enheder vil logge på dit wifi-netværk?

Eller har du et mindre areal, hvor I blot er en lille familie som der skal bruge internettet til youtube eller lign. ?

Jeg har udvalgt de bedste mesh wifi , og lavet det i 2 forskellige prisklasser, med priser, minusser/plusser og tests.


men hvor du får meget for pengene

Vil du bare have en god, men billig løsning, så er Google Nest det oplagte valg, og det er ikke kun mig som mener dette.

Google Nest er meget nemt, at sætte op via Google Home App, og de får stor ros for dette. Man kan også via deres App spærre for voksen-indhold og sætte en grænse for hvornår internettet kan bruges….
F.eks. kan det slukkes for efter børns sengetid.

Yderligere kan du vælge om der er nogle enheder som skal prioriteres til at have bedst forbindelse, fremfor andre enheder. Dette kunne være, hvis du gamer eller sidder I vigtigt online møde.

Herudover har de en rigtig god hastighed, selvom de “kun” er dual band. Hvilket vil sige, at den udsender et stk. 2.4 Ghz og et 5 Ghz signal.

I de dyrere modeller vil de have tri-band, det vil sige et “5 ghz signal” mere. Men på trods af dette, performer Google Nest rigtig godt, og dette vil dækker langt de fleste familiers behov….. 

Også selvom jeres børn gamer på computeren.

 

Dette Wifi Mesh system fra Google giver dig følgende:

+Har forældre kontrol, så man kan styre hvad børnene tilgår på nettet og hvornår

+Stabilt og hurtigt

+Virkelig nem opsætning

+Google Assistant (den ene node har indbygget microfon og højtaler, så du kan tale til den og spørge Google om ting)

 

Ingen wifi 6 (det kan du dog ikke forvente I denne prisklasse)


hvis du vil have fuld power på internettet​

Vil du bare have det bedste og har lidt ekstra penge, så er dette løsningen for dig.

 

Dette wifi Mesh benytter wifi 6 og er i alle tests du finder på internettet, blandt de hurtigste og har den bedste rækkevidde.

Selvom du ikke har en smartphone eller computer som endnu understøtter wifi 6, så kommer dette snart og desuden “snakker” systemet sammen vanvittigt hurtigt….

 

Systemet har Triband, hvilket vil sige, at det udsender 2 stk.  5 Ghz og 1 stk. 2,4 Ghz, hvilket kan gør det hurtigere. Da dit fjernsyn f.eks. kan bruge det ene 5 Ghz, men din computer bruger det andet. Herved kan i streame og spille uden det på nogen måde, påvirker hinandens hastighed. 

Jeg selv installeret den “langsomme” version af Orbi, og deres installationsprocess via APP´en er meget nem.

 

 

Dette er virkelig et godt system, og hvis jeg selv havde pengene, så købte jeg dette system.

 

+Bedste rækkevidde og hastighed uden tvivl

+Triband

+Kan håndtere 100 enheder samtidigt

+Wifi 6 signal

+Nem at installere

 

Ret dyr

 

 

Dette er uden tvivl den længste artikel og den artikel jeg har brugt mest tid på til d.d., så jeg håber satme du kan bruge noget fra den….. Ps. Jeg skal nok ajourføre den 😊

Der er nogle guldkorn at hente, såsom at du skal sørge for at have triband, hvis du har meget netværks aktivitet i dit hjem, og at du sagtens kan købe en relativ billig løsning nu om dage, da mesh wifi er blevet meget populært igennem de seneste år. 

Så skal du bare have wifi dækning overalt i hjemmet, så kan du sagtens finde en “billig” løsning som er et godt produkt, og næsten alle producenter har deres eget produkt. Dog ser det ud til at Orbi, Google Nest og TP-Link leverer nogle af de bedste produkter.

Der er også meget snak om wifi 6, og selvom det sparker røv hastighedsmæssigt, så er det dyrere at købe en løsning som har denne mulighed, da du idealt set, skal have mesh wifi router, computer, telefon og andre enheder derhjemme, som også har wifi 6. 

Men faktisk kan du også bare købe kun mesh wifi router, som understøtter wifi 6, og så løbende udskifte de andre enheder. Dette vil blot betyde, at din router ikke vil køre wifi 6, men vil køre på samme niveau som de andre enheder, da wifi 6 er bagudkompatibel.

Herudover skal du måske genoverveje en wifi extender, da den jo laver et nyt netværk, og kun forstærker den hastighed som den modtager, hvilket måske kun er 50%…..



Et par råd på falderebet….

tak-my-advice-new

Tjek trafikken i appen, og hold øje med unormale ting, så er du bedre klædt på, hvis nogle har hacket dig eller lign.

De fleste kan sende dig en såkaldt Push besked på din telefon. Det er blot en lille boks som kommer frem på din telefon, når nye enheder kobler på dit mesh wifi. Dette er godt, da du så holde styr på hvem der tilslutter dit netværk.

 

Til sidst vil jeg råde jer til at holde jeres firmware opdateret i jeres router, da dette giver jer en større sikkerhed og hurtigere router.

Ja ja, jeg ved, at I altid får tudet ørene fulde af dette, men det er der faktisk en god grund til……



Held og lykke med købet af jeres kommen mesh wifi, jeg håber at denne artikel kunne give jer lidt let fordøjelig viden 😊

Ha en skøn dag!

 

Glen

Basis IT

2 comments

Poul Phillipsen 18. august 2022 - 16:14

Hvis 2 mesh enheder ikke kan se hinanden, kan man da tilslutte begge med LAN til router og stadig have “kun et netværk”.

Reply
Glen 23. januar 2023 - 16:53

Hej Poul. Tænker du om en mesh hovednode og en mesh sattelit ikke kan se hinanden? Det burde de kunne, når du sætter dem op…. Ellers er der noget galt med opsætningen.
Men ja, ellers så plejer man at kunne kable dem, med et lan-kabel i LAN porten på hovednoden og sattelitten. 🙂

Reply

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik