mini projektor

Mini projektor

22. april 2021

Hvad er en mini projektor og hvilken bør du købe?

Denne artikel er til dig, som gerne vil have lidt nem information omkring teknologierne bag en mini projektor. Du står måske gerne og vil købe en? – men ved ikke hvad du skal vælge.

Denne artikel giver dig det mest basale, så du er klædt på, til at købe  dig selv, en god mini projektor…. også kaldt “lommeprojektor”.

Uanset om du skal bruge en mini projektor til at fremvise noget til familiefødselsdagen, fremvise noget til en præsentation på arbejdet eller dine børn skal se en film på værelset, så er der nogle grundlæggende ting som man skal have styr på. Faktisk kan du også bruge meget af denne vide, hvis du en dag skal ud og have en stor projektor.

Forskellige typer af mini projektor

Helt grundlæggende findes der 4 forskellige typer af mini projektorer, hvoraf nogle er mere brugte end andre:

  • LCD – Liquid Crystal Display
  • DLP – Digital Light Processing
  • LCoS – Liquid Crystal On Silicone
  • LED – Light Emitting Diode

DLP er ofte en letvægts projektor, og giver også mulighed for at lave en lille størelse projektor. Den bruges ofte til videoer og film og giver en god glidende bevægelse, selvom det er hurtigt bevægende action scener. 

 

Den har en høj farve kontrast og giver en mørkere sort end LCD, men den larmer også lidt mere end LCD.

 

LED er faktisk en lampetype(diode), ligesom dem som bliver brugt til fladskærmstv. Dette er der jo en grund til, at denne lampetype er så udbredt.

 

Den giver et knald godt billedet, god kontrast og er fornuftige at betale. Den kan holde op til 20.000 timer, og for at give dig et realistik billedet af det, så svarer det til at du kan have den stående tændt, dag og nat i over 2 år.

 

Slutligt, så er den stille og mere energieffiktiv og behøver meget lidt eller ingen blæser køling. Derfor er de ofte også meget stille.  

 

LCoS er en helt tredje slags teknologi, som du generalt kun ser på High-end modeller. Denne slags giver en blanding af DLP og LCD teknologierne, en lyst hvid farve, glidende video og imponerende farve saturation. Jeg har endnu ikke set nogle mini projektor have denne teknologi.

 

LCD larmer mindre end DLP, og har nogle flotte farver. Yderligere giver LED nogle flotte skarpe billeder ved grafer og billeder. Men faktisk så er teknologien efterhånden lidt forældet og erstattet af LED.

 

Ok, det var så lidt om de forskellige grundlæggende teknologier, det næste vi skal snakke om er, hvad du skal se efter når du køber en af disse lommeprojektorer.

Lumens i din miniprojektor

Nu tænker du sikker: “hvad fanden er det?”, men faktisk er det lysstyrken i projektorer som man måler i lumens. Jo højere antal lumen i din mini projektor, jo stærkere lysstyrke.

 

Nogle gange tjekker man dette ved at holde øje med “white light output” og “color light output”, hvor man ved  “white light output” måler hvor meget hvidt lys som sendes afsted uden at måle farverne. Ved “color light output” holder man øje med Rød, gul og blå, og jo mere der er af disse farver, jo mere detalje og livlighed er der i billedet.

 

Det er svært at finde en projektor som passer perfekt til alle lysforhold, da en lommeprojektor ofte er en som skal bruges både til arbejde, præsentation til fødselsdagen eller i en mørk hule børnene har lavet. 

 

Generalt synes jeg, at den vi anbefaler ovenfor, dækker de behov fint som en all around mini projektor.

 

Men hvis du skal købe en projektor til arbejdet, så anbefaler man oftest en der er gode til lyse rum. Dvs. en projektor med højt antal lumens i både “white output” og “color output”. Og husk, jo større og jo lysere rum, jo flere lumens er der brug for.

 

Men hvis du skal bruge en projektor til et hjemmeteater, hvor der er mørkt,  så er det bestemt ikke nødvendigvis bedre med meget lys (lumen). 

 

Hvis der er for meget knald på “white output” og “color output”, så ødelægger det de mørke scener og ødelægger detaljerne…..

Contrast ratio i din lommeprojektor

Contrast ratio, betyder vel direkte oversat kontrast ratio, men jeg har aldrig set det stavet sådan. Det plejer altid at stå på engelsk.


Anyway, så contrast ratio forskellen mellem det mørkeste og lyseste areal af billedet i din mini projektor. En høj contrast ratio giver dig en godt detaljeret skygge, dybe sorte farver, hvilket giver dig en følelse af dybde og flere dimentioner i billedet.

 

Hvis der er meget lys i rummet, gør det at kontrasten ikke er så tydelig, og det går du over skarpheden af billedet. Så hvis du skal bruge din projektor i et hjemmeteater, så skal du være mere opmærksom på dette, da forskellen vil være tydelig i et mørkt rum, hvorimod i et lys kontorrum, vil du alligevel ikke bemærke det så meget.

contrast ratio mini projektor

Opløsningen

Det totale antal af pixels en mini projekter er i stand til at vise, angiver opløsningen af dit billedet. 

 

Jo flere pixels du har i din opløsning, jo bedre billedetkvalitet har du, da flere pixels = skarpere billedet. Særligt i hjemmebiografen, er det vigtigt at du har en højere opløsning, da du ofte vil sidde tættere på billedet, end hvis du var til en fremlæggelse på arbejdet. 

 

Jo flere pixels, jo tætter kan du sidde på billedet, uden det bliver kornet.

 

De typiske opløsninger er alt fra 480p i den lave ende, til 720p eller 1080p for god og høj HD kvalitet. 4k ultra HD er pt. kun muligt på de rigtige dyre high-end projektorere. 

 

Dette er ikke lavet til mini projektorere.

 

Men hvordan kan du så vide, hvilken opløsning du skal bruge? 

 

Kort sagt, så gå efter 1080p, da det er standarden nu om dage. 

 

Dette er samme kvalitet som blueray, og er uden sammenligning den mest brugte nu om dage. 
(og ja, det er højere kvalitet end DVD).

lommeprojektor

Throw ratio i din mini projektor

Throw ratio fortæller dig, hvor stort billedet vil være, når du placerer den på en bestemt afstand. Dette regnes ud i måleforholdet “fod”, og lad os sige at din projektor har en throw ratio på 1,5:1, så vil du have en 10 fod bred billedet hvis du placerer projektoren 15 fod fra vægen(10 x 1,5).

 

Ved at bruge denne udregningsmodel, så kan du finde ud af, om projektoren skal stå tæt på eller langt fra vægen.

 

De fleste er lige glade, men man kan altså bruge det for at finde ud af om det passer til rummet i en hjemmebiograf.

Hvilke mini projektor, til hvilke formål?

Den lidt dyrere løsning
Hvis du skal bruge din projektor i store eller lyse lokaler, så vil jeg anbefale dig at bruge lidt flere penge. 

 

 

Hvorfor?
Fordi den skal have noget mere power, og der er ca. 130 ANSI lumens IKKE nok….   

 

 

Denne vil give dig:

  • Et godt billedet til fordrag (500 ANSI lumens)
  • God opløsning til film (Full HD)
  • Wifi
  • Minusset er, at den er lidt dyr, og selvom den er lille, så er den lidt større end den billige model.

Med nedenstående projektor er du garanteret en lille projektor, som sparker r..      (for at sige det lige ud)

 

Den er dog “overkill”, hvis du ikke skal bruge den i lyse rum eller større. 

Den gode men billigere løsning

Hvis du ikke skal bruge projektoren i store rum og kan lave lidt mørke med nogle gardiner, så kan du godt “nøjes” med denne model.

 

Hvorfor?

Den er billigere fordi, den ikke har lige så meget power i lyset (150 ANSI lumens)

 

Denne vil give dig:

  • Et fint billedet til foredrag i mindre rum eller med lidt tusmørke
  • ‘Et fint billedet til en hyggelig filmaften
  • Fylder ekstremt lidt og derfor nem at have med
  • Minusset er, at den ikke er så godt i store og oplyste lokaler.

Så selvom den er billigere, så synes jeg at en projektor med denne lysstyrke er rigtig fin.

Jeg har selv haft flere, da jeg tidligere solgte lignende modeller.

Sådan tilslutter du din projektor

Før du sætter dig klar foran projektoren med popkorn og sodavand, så skal den jo også tilsluttes. Her er der mange forskellige muligheder, alt efter hvilken projektor du har…. hvor vidt det er en mini projektor, almindelige stationær projektor eller high-end projektor.

 

Mini projektor har oftest et VGA eller HDMI stik du kan tilslutte. Den vi sælger som du kan finde højere oppe på siden, har også adskillige andre muligheder, men det varierer altså meget.

 

Hjemmebiografen med den stationære projektor har næsten altid et HDMI-stik, VGA, komponent og SD eller USB stik.

 

High-end projektoren har som regel det hele og nogle gange også wifi-tilslutning. Yderligere har de udgange til eksterne højtalere.

Slutord

Jeg håber du kunne bruge denne korte artikel til information omkring de vigtigste ting, som du bruge inden du køber. Har du nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at skrive dem neden under i kommentarene.

 

PS. Vidste du, at Basis IT faktisk er en virksomhed, som bla. tilbyder at overspille video til DVD. Dette kan være alle dine gamle videobånd med familiefilm, som du enten ønsker på en DVD eller videofil. 

 

PSS. Du er velkommen til at stille spørgsmål i kommentarene nedenfor:-)

5 comments

Glen 1. september 2020 - 10:48

Har du et spørgsmål eller anden kommentar, så er du velkommen til at stille det her.

Her er lidt spørgmål, fra vores tidligere hjemmeside, som ikke kunne komme med over den denne nye hjemmeside:

 

Rebekka
Hvilken projektor ville du købe til en lille lejlighed? Hvorledes kobler jeg det sammen med min telefon, hvis jeg vil streame? Samt kan man tilknytte Chromecast til projektor?

Mvh. En forvirret kvinde
 

4. september 2018 at 18:46
Glen
Hej Rebekka

Hvis den skal bruges sammen med Chromecast, så ved jeg umidlbart ikke hvilken som er bedst

Den er lidt dyrere, men også 4 x så stærk og skarpere, når den viser tekst
 

7. september 2018 at 17:44
Camilla Bengtsson
Hej. Kan jeg bruge den fine lille miniprojektor, du har vist billed af, til at blæse mine tegninger op på lærred?
 

17. september 2018 at 7:11
Glen
Hej Camilla

Ja det gør flere af mine kunder. Så det kan du godt
 

17. september 2018 at 14:36
Lene
Hey. Hvilken ville du anbefale til en daginstitution som skal bruges til samlinger på stuerne med foto og video fremvisning i oftest lyse lokaler på hvide væge?!
 

18. september 2018 at 6:54
Glen
Til lyse lokaler, så skal du have en projektor med noget knald på lysstyrken, og det har denne.
 

26. september 2018 at 9:55
Maria
Hej
Udover den trådløse mulighed, hvad er så forskellen på jeres S1 mini projektor og TOUMEI C800i?
Jeg skal bruge den i stedet for tv i min stue – tilsluttet macbook. Vil den gul/hvide mini projektor være god nok?
Maria
 

18. oktober 2018 at 19:25
Dorte
Hej Glen
Jeg leder efter en projektor til min garage, der er kun alm. strømstik der ude, så den skal kunne styres fra min mobil.
Den skal bruges til at vise sport.
Mvh Dorte
 

12. november 2018 at 10:38
Kent Boel Jensen
Hvilken projektor ska jeg købe:
Vil meget gerne have en der kan forbindes med Mac eller måske mobil telefon ?
Skal bruges til taktik til drengene før kamp, så det kan både være mørke og meget lyse omklædningsrum.
Billede kvaliteten er ikke så vigtigt.
Hvad vil du anbefale, jo mindre og nemmere jo bedre ?
Mvh Kent
 

10. februar 2019 at 8:01
Sophie Bang From
Hej Glen
Har købt en fin lille led projector – den gule kan ikke se navnet på den.
Den virker fint og nu har jeg lagt billeder på et usb stik og ville køre fotos på den og det går også fint men de fleste billeder ligger ned og jeg ka bare ikke finde ud af hvor jeg retter det. De er rigtige på usb stikket.
kan du hjælpe.
 

17. januar 2020 at 11:45
Vibeke Elizabeth Mygind
Hej, vi er en forening som 1-3 gange om året har brug for en projektor til at vise filer fra usb-stik, evt. også film.
 

Kan du anbefale en billig projektor? Tak
 

Reply
Sune 23. december 2020 - 23:32

Hej Glen. Kan Xiaomi-miniprojektoren kører med en chromecastenhed via hdmi-indgangen?

Reply
Glen 25. marts 2021 - 17:58

Har i spørgsmål, så er i velkomne til at skrive dem her 🙂

Reply
Mette 15. september 2021 - 15:44

Hej Glen

Leder efter en projektor som denne “Vankyo Burger 101 Wireless pico dip”. Gerne her i danmark eller EU som er prissvarrende, – nu da told og moms er blevet så dyrt.
Den skal fremvise foto og være wireless. Kan du anbefale en sådan?

Mvh Mette

Reply
Torben chor 22. december 2021 - 23:07

Min computer har fået virus,og den mangler nok en masse opdateringer.
Og tjekkes op.
Men kunne jeg ikke få et overslag på hvad det ville koste.
Med venlig hilsen Torben Chor

Reply

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik