walkie talkie

Walkie Talkie
Test af de bedste til børn & voksne

5. december 2022

Vi har testet de bedste walkie talkies til børn og voksne. Læs her om faldgrupperne, se vinderne af testen samt tips og tricks.

 

 

Walkie talkies har været fremme så længe jeg kan huske, og det er et FEDT legetøj til børn og godt værktøj til voksne. Det er egentlig lidt sjovt, at der er sket så stort teknologisk fremskridt de sidste 30 år, men walkie talkien findes endnu…

 

 

Det er vel nok bare fordi, at walkie talkien er en hurtig, praktisk og nem måde at kommunikere på, i stedet for at hive en mobiltelefon frem og taste et nummer ind. Herudover giver man jo heller ej børn lov til at løbe rundt og lege med dyre mobiltelefoner:-)

 

 

Jeg har gennemgået og testet en 10 forskelllige Walkie talkier, så jeg kunne lave denne guide.

Der er sket meget igennem årene, og radioerne har fået nye smarte funktioner, bedre lyd/mikrofon, men der er også nogle faldgrupper. Alt dette vil jeg gennemgå i denne artikel. Walkie Talkie sæt og deres sindssyge mange funktioner Når man sidder og kigger på de forskellige walkie talkie sæt, så støder du på mange forskellige ord, som du ikke aner hvad betyder.


Så dem vil jeg gennemgå for dig nedenfor, og forklare det på almindelig dansk.

 

VOX – Står for Voice Operated Exchange og erstatter den almindelig knap, man skal trykke ned, når man vil tale. På Walkie talkien sidder en lyd sensor, som tænder for senderen, når man taler ind i walkie talkien. Når man så stopper med at tale ind i den, slår den naturligvis også senderen fra. VOX er blevet meget udbredt nu om dage, men trods dette findes der stadig massere af ”almindelige Walkie talkie sæt”, hvor man har en tast som man trykker ned når der skal tales.

 

PMR – Står for Personal Mobile Radio, og er blot en anden benævnelse for håndholdt walkie talkie.

 

PMR446 – Det forklarer bare frekvensen som walkie talkien kører på og 446 er en normalt radiofrekvens for walkie talkier. Hvis jeg skulle forklare, omkring de forskellige radiofrekvenser, så ville det blive et emne for sig selv. Kort sagt så er 446 MHz det mest almindelige, og ligger under benævnelsen UHF(Ultra High Frequencie). De kan rækker op til 12 km, men normale radioer som man kan købe i butikkerne rækker oftest 1-3 km.

 

CTCSS/DCS – Dette står for Continuous Tone Coded Squelch System.  Dette system sender en tone på en bestemt frekvens, og den anden walkie talkie skal have det samme indstillet. På denne måde kommunikerer de sammen, og udelukker alle andre radioer på frekvensen, som ikke har denne indstilling. DCS er lidt samme princip, men er nyere og bruger et tal som det sender digitalt.

 

VHF – Very-high frequency

 

UHF – Ultra-high frequency

 

 

Typiske faldgrupper

Du skal aldrig tro på dem, når de skriver en rækkevidde, fordi du kan nemlig aldrig stole på at dette passer. De måler nemlig rækkevidden under optimale forhold, såsom på en mark uden træer, huse og totalt vindstille.

 

 

Hvis du skal regne med noget, så skal du ca. regne med 2/3 dele af den rækkevidde de skriver. Det samme gælder batteri. Dette er også målt under gode temperaturer og med mindst muligt forbrug.  Derfor kan du heller ikke helt regne med dette.  Så køb hellere nogle walkie talkier f.eks. hos pricerunner, der går lidt over mål end hvad du har behov for.

 

 

Herudover finder der altså rigtige mange walkie talkier som bare er noget l…  

 

Det er typisk de billige man kan købe i supermarkeder, hvor de har et eller andet sjovt design, såsom en tegneserie-figur. De er jo drønsjove for børnene, men lyden og mikrofonen, er SÅ dårlige, at man knap kan høre, hvad der bliver sagt. Dette ødelægger virkelig legen for børnene, når de ikke kan forstå hinanden.

 

 

Det er dog også en fin balancegang, fordi man ønsker ikke købe FOR dyre walkie talkier, da børn jo leger med dem og de får nogle slag, som gør, at de engang imellem går i stykker…… 

 

 

Eller den ene walkie talkie bliver væk (Det er ihverfald sket nogle gange hjemme hos os)…. 

Hvilken walkie talkie bør du vælge til børn?

Børn elsker at bruge Walkie Talkie, så de kan snakke sammen, når de ligger planer og er på eventyr.  Der er dog så mange forskellige walkie talkier og der er et stigende antal frekvenser, som man kan vælge. 

 

Naturligvis gør dette, at der vil være nogle walkie talkier som er bedre end andre, men der er jo også en økonomi som spiller ind. Det handler om at finde balancen mellem kvalitet og pris.

 

Når det kommer til, at vælge den bedste walkie talkie, kommer det i bund og grund ned til, hvilke funktioner walkie talkien har, og hvor god højtaleren samt mikrofon er.

Vi starter med de

Plads nr.

Bedømmelse:
5/5

Motorola TALKABOUT T42

Jeg var ikke i tvivl om, hvilken walkie talkie, som skulle have 1. pladsen. Denne Walkie talkie har ikke alt mulig gejl, men tilgengæld virker den perfekt.

 

Rækkevidden på 4 km holder rigtig godt, hvorimod mange andre walkie talkier slet ikke holder rækkevidden. Denne walkie talkie fik jeg testet på omkring 3 km. med et godt resultat, men dette var også max. 

Man skal huske, at producenterne måler rækkevidden i gode forhold, såsom ingen huse eller træer og godt vejr…. 

 

 

En smart funktion er tastaturlåsen, så en forældre kan indstille radioen med lydniveau osv, og så låser man knapperne, således barnet kun kan trykke på tale-knappen. 

 

 

Walkie talkien kommer også med en klips på bagsiden, så de kan sættes fast i barnets bukserne. Herudover bruger de 3 x AAA-batterier.

 

 

Den eneste “negative” ting som jeg kan påpege er, at skærmen ikke er oplyst. Dermed er den ikke så god sent om aftenen, når der er helt mørkt. Dog kan den jo stadig bruges, bare man ikke skal indstille den. Man skal jo bare trykke på tale-knappen.

 

 

 

 

Konklusion:

 

Kort sagt, så har denne walkie talkie “kun” de basale ting, men tilgengæld fungerer de drøn godt…. som i VIRKELIG godt og i god kvalitet.

 

Derfor tager den første pladsen.

Walkie talkien fåes i 3 udgaver.

 

 

2 forskellige farver, og det jeg kalder en campingudgave. Campingudgaven er den samme walkie talkie, men blot en 3-pak. 2 til børnene og en til forældrenen 🙂

Plads nr.

Bedømmelse:
4/5

Stabo Freecomm 150 

Hvis man søger en radio, som har en LED-lygte indbygget og en god rækkevidde, så er denne walkie talkie sagen. Jeg s også på en topcom, men valget faldt på denne af flere årsager.

 

 

Denne er en licensfri PMR-radio har 8 kanaler, automatisk støjreduktion og der medfølger bælteklips. Den skulle have en rækkevidde på 5 km., men dette er jo altid mål i gode forhold, uden huse, træer osv.

 

 

Jeg fik den op på 1.7 km i tættere bebyggelse, hvilket er hvad man kan forvente. Med hensyn til den indbygget støjreduktion, så ved jeg ikke rigtigt om det var denne, som gjorde at radioen lød klar og tydelig, eller om det bare var almindeligt for denne radio. 

 

 

Konklusion:
Alt i alt en ganske fin radio, som klarede sig bedre end de andre jeg havde testet. Den lød ihvertfald klart og tydeligt, samt havde en god rækkevidde.

 

Led-lygten er også en fin detalje, som mine børn ihvertfald synes er sjovt.

 

Plads nr.

Bedømmelse:
3.5/5

Topcom

Bare fordi man kommer på en 3. plads, behøves det ikke at være en dårlig walkie talkie.

 

Topcom er et ret kendt walkie talkie-mærke, og de har lavet dette ganske udemærket walkie talkie-sæt, som angivligt burde række på til 6 km.

 

Dette kunne jeg dog ikke få dem op på, men omkring 1.6-1.8 km., i tættere bebyggelse, hvilket også er ret godt. Yderligere kan man også låse tastaturet og batteri-levetiden er god.


 

Konklusion:

Søger du blot en billigt og god walkie talkie, som kan række langt og ikke æder dine batterier, så er dette et godt valg.

 

Walkie talkie sæt til

Plads nr.

Bedømmelse:
5/5

Motorola Talkabout t82 Twin Pack

Det sjove ved denne førsteplads er, at det faktisk er den billigste af alle top 3 radioer. Dog var jeg ikke i tvivl af flere årsager.


Vi starter med kvalitet og batterilevetiden, da radioen har et pænt design, hvor plastikken føles som god kvalitet. Displayet ser også fedt ud, og er tydeligt i alle slags vejr.  


Læg også mærke til det åbne plastik i bunden, hvor man kan køre en sele eller karabinhage igennem….. 


Rækkevidden var fin, men stemmen var utrolig klar ved maks rækkevidden som var 1.9 km. Den er opgivet til 10 km., men det er i perfekt vejr og uden nogle træer eller bygninger. 


Jeg ved godt, at det er 1/5 del af hvad de lover, men du skal ikke regne med at du kan have kommunikation med nogen, på afstande over 2 km, når der bruges almindelige licensfrie PMR walkie talkier. De er simpelthen ikke stærke nok.


Min erfaring er, at du får altså ikke større rækkevidde ud af andre walkie talkier, grundet nogle teknisk restriktioner på, hvor meget de må yde.


Konklusion:
Fed, lækker og gennemtænkt walkie talkie, som har meget klar stemme på alle afstande. Herudover er den prissat YDERST fornuftigt…

Plads nr.

Bedømmelse:
4.6/5

Stabo Freecomm 700

Denne walkie talkie var faktisk rigtig tæt på at få 1. pladsen, da den rækker 1.8 km. ligesom vinderen på 1. pladsen. Dog er dog ikke lige så klar i talen, dog er det stadig ganske tydeligt.

 

Den føles som en god kvalitet, og displayet er tydeligt. Alt efter brug, kan batterierne nemt holde flere dage, men hvis de bruges hele tiden, skal de lades op efter en dag.

 

 

Der følger bla. håndmikrofoner, opladere til bil og bælteklips. Herudover har radioen en led-diode på undersiden, som kan bruges som en lygte.

 

 

Konklusion:

En ganske solid walkie talkie med god rækkevidde, og masser af udstyr som følger med.

Plads nr.

Bedømmelse:
3/5

Midland XT70

Tag ikke fejl, selvom denne radio er på en 3. plads, er det et ganske fint køb til dem, som bare ønsker en walkie talkie uden alt muligt fancy.


Denne radio er i en god kvalitet, hvilket du mærker når du benytter dem. De holder flere dag på batterierne MEN, de rækker “kun 1.6 km” i bebygget område.


Der medfølger bælteklips, oplader og headset.


Konklusion:

Den rækker ikke lige så langt som de andre, og har ikke mange smarte features. Dog er de i en god kvalitet og holder længe på batteriet.

Et walkie talkie sæt til professionelt brug, er et slags nemt, praktisk og billigt alternativ til en mobiltelefon. Det giver dig mulighed for at kommunikere nemt, selvom der ikke er mobilforbindelse. De holder lang tid på strøm, og du skal ikke bruge tid på at ringe op, men blot trykke på tale knappen(eller tale direkte ind i den).

 

Men det er ikke bare lige sådan at købe en walkie talkie, hvis du skal være sikker på, at du køber en som dækker dine behov korrekt. Der er mange producenter af walkie talkieer og kvaliteten, prisen, funktioner osv. varierer meget.

 

Dette er en kort gennemgang af de bedste walkie talkies, som jeg har fundet og testet.

Først og fremmest skal du vurderer, hvad du skal bruge din radio til. Det nytter jo ikke noget, at købe en radio der understøtter VHF og UHF samt mange kanaler, hvis du blot skal bruge den til kommunikation mellem 2 personer på en byggeplads. Tænk også over, om du skal bruge den udenfor og den skal kunne tåle regn, støv eller….

 

Det er meget vigtigt, at du ved hvilken frekvens du vil bruge. Skal det være VHF eller UHF. Det er disse to radiofrekvenser, som de fleste “almindelige” walkie talkier bruger. En VHF radio er god til lange afstande og samtigt bruger mindre strøm. Det perfekte område at bruge dem i, er uden forhindringer som huse, træer osv. Så hvis du bruger dem i landbrug, golf eller til havs, så er de perfekte.

 

UHF radioer er mere populærer, da de har kortere radiobølger end VHF radioer, som jo har lange radiobølger. UHF kan med sine kortere radiobølger bedre gennemtrænge vægge, men er faktisk ikke så gode til at trænge igennem glas og rækker ikke lige så langt som VHF.

Radio etikette

Når du har trykket knappen ned, og begynder at tale i din radio, så kan ingen andre blive hørt eller bryde ind. Derfor er det en RIGTIG god ide, at have overvejet hvad du vil sige, og hvordan du vil sige det…..Kort sagt, så brug de 3 T´er – Tænk – Tast – Tal….. Endvidere bruger du også væsenligt mere batteri, når du taler i radioen.

 

Hvis i er flere mennesker som bruger den samme radiokanal, er det vigtigt at identificere sig selv, så folk ved hvem man snakker med. Det er også en god ide, at sige personens navn, som man ønsker at henvede sig til, INDEN du giver din besked. På den måde kan personen forberede sig på, at nu kommer der altså en besked til dem. 

 

Husk nu er vær tålmodig, inden du rykker dem for et svar, da de måske lige skal tænke over hvordan de vil formulere deres svar, inden de trykker tasten ned.

 

HUSK nu, at når du trykker knappen ned, så vent lige et sekund inden du taler. Walkie talkien, skal lige nå at oprettet forbindelse og aktivere mikrofonen. Dette glemmer mange, især børn 🙂

 

Når du snakker i radio, skal man prøve at undgå alle fylde ord, som “øhhh”, ” og så kan du måske lige”……  Lav korte og præcise beskeder. Det er lidt en kunstform i sig selv, men det er god radioskik.

Lær også de forskellige ord…. “Slut” betyder slut. Du får altså ikke noget svar, og skal ikke forvente noget. Dette slutter samtalen. “Skift” betyder at du er færdig med at snakke, og skifter over til modtager og han nu kan snakke. 

 

Det er også en god ide at formulere sig på denne måde:

“Modtager” – “Besked”  – “afsender” SKIFT/SLUT

 

F.eks. Jørgen – kan du ikke komme herned med varene til kunde. – Jesper, skifter.

 

Hertil kan du jo lige øve dig i det fonetiske alfabe, som man bruger til at udtale enkelte bogstaver over radioen, da de ellers kan være svære at høre. Sig f.eks. K som kilo.

 

 A – Alpha J – Juliet S – Sierra
 B – Bravo K – Kilo T – Tango
 C – Charlie L – Lima U – Uniform
 D – Delta M – Mike V – Victor
 E – Echo N – November W – Whiskey
 F – Foxtrot O – Oscar X – X-ray
 G – Golf P – Papa Y – Yankee
 H – Hotel Q – Quebec Z – Zulu
 I – India R – Romeo

Strømforbrug

Man plejer at sige, at en grundregel for hvor langt den dækker, er hvor mange watt den bruger. 1 watt = 1,6 km. Jo flere watt jo længere rækkevidde. Det passer dog ikke helt, da nogle af de professionelle radioer som bruger 5 watt, kun rækker 5 km.


Det er en meget god ide, at tjekke hvilke typer batterier walkie talkien bruger. De mest moderne bruger  lithium-ion (Li-ion), som har høj kapacitet og fint kan klare en dags brug.  Nogle andre radioer bruger Nickel-Metal Hydride (NiMH), som er meget populære grundet de oplader hurigere og bedre kan klare slag. 


De er dog noget ømme over for varme og dette kan lidt ødelægge deres kapacitet.


Til voksne anbefales det, at man køber radioer som har fastmonteret batterier, så radioen kan oplades i en stander som medfølger, og man ikke skal købe almindelige AAA-batterier i butikker. Det er nemmere og mere praktisk.


Til børn vil jeg anbefale radioer med udskiftelige AAA-batterier, da det bare er nemmere. De glemmer måske at slukke radioen, og istedet for at skulle lade dem om, liiiiigeee når de vil lege med dem, så kan man nemt smide 3 nye batterier i.


Jeg håber du kunne bruge denne lille guide til noget. Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at stille dem i kommentarene nedenfor 🙂

 

Hav en skøn dag
Glen

5 comments

Marianne 1. september 2020 - 11:20

Hej jeg har et workianlæg med antende på taget mit spørgsmål er er der dårliger signal om sommeren end om vinteren håber nolge kan hjælpe mig på dette spørgsmål
Vh Mariane Nielsen

Reply
Glen 24. marts 2021 - 16:13

Hej Marianne
Vejret har rigtig meget at sige med hensyn til rækkevidden på walkie talkie. Hvilket anlæg har du? hvad er output?

Reply
Merete Larsen 8. september 2020 - 21:14

Jeg kan ikke trykke på de links der er lagt op? Er interesseret i børne walkie talk

Reply
Bente 13. december 2020 - 00:55

Hvilket merke er walkietalkien som kom på 1. plass for barn? Det står ikke i anmeldelsen og linken «køb her» fungerer ikke.

Reply
Torben Brandstrup 13. maj 2022 - 00:48

Kjære Læsere.

Vi er alle sammen Ambassadører for Radiokommunikation, og for mig personligt har jeg den Holdning, at Radio er Radio, uanset om man taler paa 160 Meter Baandet eller om man taler paa P.M.R.446.

Jeg har lyttet en del paa P.M.R.446, og der er mange Børn, deres Forældre, og mange andre paa de dertilhørende Kanaler. Nogle Opkald har jeg forsøgt mig med, og lidt Respons har der ogsaa været. Ved, at være aktiv paa P.M.R.446 kan det muligvis være, at man kan være heldig, at faa en eller anden paa Kanalerne gjort interesseret i Radiokommunikation, for de fleste Børn, som benytter disse Radioer, ser dem kun, som deres “første Mobiltelefon”, og venter kun paa, at faa en I-Fon eller hvad de hedder nu om Stunder.

I England benytter man P.M.R.446 paa et helt andet Niveau end her i Danmark. Folk taler med hinanden, som var det paa 27MHz, og forsøger, at DXe med deres egne, og med Udlandet naar Forholdene er til det. Forsøg, kjære Læser, at søge paa Internettet paa P.M.R.446, saa skal de bare se. En Video, som har gjort et positivt Indtryk paa mig angaaende P.M.R.446 er en englænder, som kalder sig Ringway Manchester. Han har lavet en Video hvor, at han sidder i sin Bil, og kalder op paa P.M.R.446 Kanal 8, og i Løbet af Tyve Minutter opnaar han Fyrre Kontakter. Fyrre Kontakter mine Damer, og Herrer, det er nærmest hvad jeg opnaar paa Et Aar, 27MHz, og Radioamatørbaandende tilsammen.

Englænderne har indført følgende, at man taler sammen paa P.M.R.446 Kanal 8 hver Søndag Klokken 20:00, eller som de siger det derovre “P.M.R.446 Sunday on Channel Eight at Eight.”, og jeg ved godt, at det nok ikke vil gribe saadan om sig, som det gør i England, dog vil jeg forsøge det samme. Hver Søndag Klokken 20:00, vil jeg være paa Kanal 8 paa P.M.R.446, og kalde op i En Time, og hvem som helst har naturligvis Lov til, at deltage, husk blot paa, at der muligvis er Børn der lytter med, saa benyt det pæne Sprog, og det gode Humør, hvilket passer sig, at benytte til alle Tider i øvrigt. Lad os vise Folk paa P.M.R.446 hvad Radiokommunikation kan. Kanal 8 paa P.M.R.446 har Frekvens 446.093.75MHz. For de, som muligvis vil forsøge, at komme i kontakt med mig paa Kanal 8 paa en Søndag kan jeg informere om, at jeg bor paa Amager. Lidt Praleri kan man vel tillade sig.

Ydermere kan jeg oplyse om, at jeg har oprettet en Zello-Kanal, som hedder “PMR446 Kanal 8”. Kanalen kan benyttes af alle der maatte have Zello. Reglerne for Kanalen er nemme.: Benyt Kanalen, som en ganske almindelig CB Kanal. Benyt venligst det pæne Sprog, og det gode Humør.

Husk! PMR446-Danmark hver Søndag Klokken 20:00 paa Kanal 8. Frekvens 446.093.75MHz.

Intet uden Mildhed.

Ærbødigst

Torben Brandstrup.

27MHz, og P.M.R.446 Kaldesignal.: Klein.

Radio-Motto.: Hvis man er ensom, saa køb en Walkie. Hvis man ikke er ensom, saa køb en Walkie, for saa kan det være, at man kan hjælpe et Medmenneske til ikke, at være ensom.
https://pmr446danmark.webnode.dk/

Reply

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik