fbpx
walkie talkie

Walkie Talkie
Test af de bedste til børn & voksne

6. september 2020

Vi har testet de bedste walkie talkies til børn og voksne. Læs her om faldgrupperne, se vinderne af testen samt tips og tricks.

 

 

Walkie talkies har været fremme så længe jeg kan huske, og det er et FEDT legetøj til børn og godt værktøj til voksne. Det er egentlig lidt sjovt, at der er sket så stort teknologisk fremskridt de sidste 30 år, men walkie talkien findes endnu…

 

 

Det er vel nok bare fordi, at walkie talkien er en hurtig, praktisk og nem måde at kommunikere på, i stedet for at hive en mobiltelefon frem og taste et nummer ind. Herudover giver man jo heller ej børn lov til at løbe rundt og lege med dyre mobiltelefoner:-)

 

 

Jeg har gennemgået og testet en 10 forskelllige Walkie talkier, så jeg kunne lave denne guide.

Der er sket meget igennem årene, og radioerne har fået nye smarte funktioner, bedre lyd/mikrofon, men der er også nogle faldgrupper. Alt dette vil jeg gennemgå i denne artikel. Walkie Talkie sæt og deres sindssyge mange funktioner Når man sidder og kigger på de forskellige walkie talkie sæt, så støder du på mange forskellige ord, som du ikke aner hvad betyder.


Så dem vil jeg gennemgå for dig nedenfor, og forklare det på almindelig dansk.

 

VOX – Står for Voice Operated Exchange og erstatter den almindelig knap, man skal trykke ned, når man vil tale. På Walkie talkien sidder en lyd sensor, som tænder for senderen, når man taler ind i walkie talkien. Når man så stopper med at tale ind i den, slår den naturligvis også senderen fra. VOX er blevet meget udbredt nu om dage, men trods dette findes der stadig massere af ”almindelige Walkie talkie sæt”, hvor man har en tast som man trykker ned når der skal tales.

 

PMR – Står for Personal Mobile Radio, og er blot en anden benævnelse for håndholdt walkie talkie.

 

PMR446 – Det forklarer bare frekvensen som walkie talkien kører på og 446 er en normalt radiofrekvens for walkie talkier. Hvis jeg skulle forklare, omkring de forskellige radiofrekvenser, så ville det blive et emne for sig selv. Kort sagt så er 446 MHz det mest almindelige, og ligger under benævnelsen UHF(Ultra High Frequencie). De kan rækker op til 12 km, men normale radioer som man kan købe i butikkerne rækker oftest 1-3 km.

 

CTCSS/DCS – Dette står for Continuous Tone Coded Squelch System.  Dette system sender en tone på en bestemt frekvens, og den anden walkie talkie skal have det samme indstillet. På denne måde kommunikerer de sammen, og udelukker alle andre radioer på frekvensen, som ikke har denne indstilling. DCS er lidt samme princip, men er nyere og bruger et tal som det sender digitalt.

 

VHF – Very-high frequency

 

UHF – Ultra-high frequency

 

 

Typiske faldgrupper

Du skal aldrig tro på dem, når de skriver en rækkevidde, fordi du kan nemlig aldrig stole på at dette passer. De måler nemlig rækkevidden under optimale forhold, såsom på en mark uden træer, huse og totalt vindstille.

 

Hvis du skal regne med noget, så skal du ca. regne med 2/3 dele af den rækkevidde de skriver. Det samme gælder batteri. Dette er også målt under gode temperaturer og med mindst muligt forbrug.  Derfor kan du heller ikke helt regne med dette.  Så køb hellere nogle walkie talkier der går lidt over mål end hvad du har behov for.

 

Herudover finder der altså rigtige mange walkie talkier som bare er noget l…  Det er typisk de billige man kan købe i supermarkeder, hvor de har et eller andet sjovt design, såsom en tegneserie-figur. De er jo drønsjove for børnene, men lyden og mikrofonen, er SÅ dårlige, at man knap kan høre, hvad der bliver sagt. Dette ødelægger virkelig legen for børnene, når de ikke kan forstå hinanden.

 

Det er dog også en fin balancegang, fordi man ønsker ikke købe FOR dyre walkie talkier, da børn jo leger med dem og de får nogle slag, som gør, at de engang imellem går i stykker…… 

 

Eller den ene walkie talkie bliver væk (Det er ihverfald sket nogle gange hjemme hos os…. 

Hvilken walkie talkie bør du vælge til børn?

Børn elsker at bruge Walkie Talkie, så de kan snakke sammen, når de ligger planer og er på eventyr.  Der er dog så mange forskellige walkie talkier og der er et stigende antal frekvenser, som man kan vælge. 

 

Naturligvis gør dette, at der vil være nogle walkie talkier som er bedre end andre, men der er jo også en økonomi som spiller ind. Det handler om at finde balancen mellem kvalitet og pris.

 

Når det kommer til, at vælge den bedste walkie talkie, kommer det i bund og grund ned til, hvilke funktioner walkie talkien har, og hvor god højtaleren samt mikrofon er.

Vi starter med de

Plads nr.

Bedømmelse:
3/5

På plads nummer Floureon, som grundet sin lille størrelse og lave pris kæmper sig op på en fint 3 plads.

 

Denne radio har en fin rækkevidde, som i testen gik op til ca. 1,5 km igennem et villakvarter, batterierne holdt i underkanten af 7 timer. 

 

Dog har denne model ikke VOX, altså stemmeaktiveret sender….. Det er måske ikke et problem for nogen, at man skal trykke en tast ind for at tale, men VOX er bare rimelig standard nu om dage.

 

Så kort sagt, så er det altså en fin radio med lækker byggekvalitet, men den har bare ikke VOX og er ikke helt lige så gode som de andre i testen.

Vi starter med de

Plads nr.

Bedømmelse:
3/5

Med 3 forskellige kanaler og en rækkevidde på 1,3 km. vil disse walkie talkier falde i god jord hos dine børn, når de er på opdagelse eller igang med deres leg.

 

Vi testede batterierne til at holde på den gode side af 7 timer ved standby, og 2,5 timer ved aktivt brug.

 

En kæmpe fordel ved disse radioer er, at den er meget intuativ og har få men store knapper. Dette gør det let for barnet, og de kan nemt sætte dem fast i bukserne med bæltespænden som er bagpå.

 

Minuset ved denne model er kun, at de ikke holde lige så lang tid på batterierne som de andre.

 

 Jeg syntes måske, at plastikken føltes lidt billig, men det er måske en smagssag.

Plads nr.

Bedømmelse:
5/5

Denne Walkie talkie har alt fra VOX, LED lommelygte, stik til høretelefoner, bæltespænde til tastaturlås. Kort sagt, så har den rigtig mange funktioner.


Endvidere er dens skærm godt oplyst og det er nemt at se tasterne. Vi testede også rækkevidden i et boligkvarter, som rækkede ca. 1,5 km., hvilket bør være rigeligt til de fleste børn. Dette walkie talkie sæt har den bedste rækkevidde, som vi har set indtil videre, og batterierne varede op til 9 timer.


Hvis du bruger dem konstant(tale og lytte, altså aktivt brug), kunne de bruges på den gode side af 3 timer. Batterier er ikke inkluderet, og den bruger 3 stk. AAA per walkie talkie.


Kort sagt, så har denne walkie talkie mange funktioner, fungerer godt og prisen er fornuftig.

Walkie talkie sæt til

Et walkie talkie sæt til professionelt brug, er et slags nemt, praktisk og billigt alternativ til en mobiltelefon. Det giver dig mulighed for at kommunikere nemt, selvom der ikke er mobilforbindelse. De holder lang tid på strøm, og du skal ikke bruge tid på at ringe op, men blot trykke på tale knappen(eller tale direkte ind i den).

 

Men det er ikke bare lige sådan at købe en walkie talkie, hvis du skal være sikker på, at du køber en som dækker dine behov korrekt. Der er mange producenter af walkie talkieer og kvaliteten, prisen, funktioner osv. varierer meget.

 

Dette er en kort gennemgang af de bedste walkie talkies, som jeg har fundet og testet.

Først og fremmest skal du vurderer, hvad du skal bruge din radio til. Det nytter jo ikke noget, at købe en radio der understøtter VHF og UHF samt mange kanaler, hvis du blot skal bruge den til kommunikation mellem 2 personer på en byggeplads. Tænk også over, om du skal bruge den udenfor og den skal kunne tåle regn, støv eller….

 

Det er meget vigtigt, at du ved hvilken frekvens du vil bruge. Skal det være VHF eller UHF. Det er disse to radiofrekvenser, som de fleste “almindelige” walkie talkier bruger. En VHF radio er god til lange afstande og samtigt bruger mindre strøm. Det perfekte område at bruge dem i, er uden forhindringer som huse, træer osv. Så hvis du bruger dem i landbrug, golf eller til havs, så er de perfekte.

 

UHF radioer er mere populærer, da de har kortere radiobølger end VHF radioer, som jo har lange radiobølger. UHF kan med sine kortere radiobølger bedre gennemtrænge vægge, men er faktisk ikke så gode til at trænge igennem glas og rækker ikke lige så langt som VHF.

Plads nr.

Bedømmelse:
3/5

Motorola har her lavet en rigtig god walkie talkie, som ligger blandt de bedste i rækkevidde og lydkvalitet. 

 

Byggekvaliteten er også helt i top, og den er 100% vandtæt og kan flyde…. Men dette betaler man også for i prisen.

 

Minuset ved denne er, at den er rigtig tung, sammenlignet med de andre modeller og så er den ret dyr.

Plads nr.

Bedømmelse:
4/5

Denne to-vejs radio kommer med mulighed for op til 50 kanaler, og scanner automatisk kanalerne for aktivitet. 

 

 

Radioen tilbyder 284 privatlivskoder, som hjælper dig blokere for andre samataler.

 

Radioen har også VOX-teknologi, så du slipper for at at skulle trykke på en tast for at sende til den anden walkie talkie.

 

Lydkvalitet er rigtig god. Du kan faktisk hviske ind i radioen, og så kan man stadig høre hvad der bliver sagt. Radio modtager vejradvarelser og kan i nødstilfælde seende lokationssignal via SOS-funktionen.

 

 

Slutligt så vejer radioen ikke særligt meget og det eneste minus er den lave batterilevetid på lidt over 6 timer.

Plads nr.

Bedømmelse:
5/5

Denne Walkie Talkie med headset tager uden tvivl guld medaljen for bedste walkie talkie. 


Den vejer ikke meget og har en faktisk rækkevidde i et villakvarter på 4 km., og så holder den over 7 timer på batteriet. 


Lyden er super gode, både højtalerne og mikrofonen.


Den er også udstyret med VOX, CTCSS og det nye DCS.


Den har alt det gode som de andre radioer har, men er bare billigere og der medfølger headset og bælteklemme.

Radio etikette

Når du har trykket knappen ned, og begynder at tale i din radio, så kan ingen andre blive hørt eller bryde ind. Derfor er det en RIGTIG god ide, at have overvejet hvad du vil sige, og hvordan du vil sige det…..Kort sagt, så brug de 3 T´er – Tænk – Tast – Tal….. Endvidere bruger du også væsenligt mere batteri, når du taler i radioen.

 

Hvis i er flere mennesker som bruger den samme radiokanal, er det vigtigt at identificere sig selv, så folk ved hvem man snakker med. Det er også en god ide, at sige personens navn, som man ønsker at henvede sig til, INDEN du giver din besked. På den måde kan personen forberede sig på, at nu kommer der altså en besked til dem. 

 

Husk nu er vær tålmodig, inden du rykker dem for et svar, da de måske lige skal tænke over hvordan de vil formulere deres svar, inden de trykker tasten ned.

 

HUSK nu, at når du trykker knappen ned, så vent lige et sekund inden du taler. Walkie talkien, skal lige nå at oprettet forbindelse og aktivere mikrofonen. Dette glemmer mange, især børn 🙂

 

Når du snakker i radio, skal man prøve at undgå alle fylde ord, som “øhhh”, ” og så kan du måske lige”……  Lav korte og præcise beskeder. Det er lidt en kunstform i sig selv, men det er god radioskik.

Lær også de forskellige ord…. “Slut” betyder slut. Du får altså ikke noget svar, og skal ikke forvente noget. Dette slutter samtalen. “Skift” betyder at du er færdig med at snakke, og skifter over til modtager og han nu kan snakke. 

 

Det er også en god ide at formulere sig på denne måde:

“Modtager” – “Besked”  – “afsender” SKIFT/SLUT

 

F.eks. Jørgen – kan du ikke komme herned med varene til kunde. – Jesper, skifter.

 

Hertil kan du jo lige øve dig i det fonetiske alfabe, som man bruger til at udtale enkelte bogstaver over radioen, da de ellers kan være svære at høre. Sig f.eks. K som kilo.

 

 A – Alpha J – Juliet S – Sierra
 B – Bravo K – Kilo T – Tango
 C – Charlie L – Lima U – Uniform
 D – Delta M – Mike V – Victor
 E – Echo N – November W – Whiskey
 F – Foxtrot O – Oscar X – X-ray
 G – Golf P – Papa Y – Yankee
 H – Hotel Q – Quebec Z – Zulu
 I – India R – Romeo

Strømforbrug

Man plejer at sige, at en grundregel for hvor langt den dækker, er hvor mange watt den bruger. 1 watt = 1,6 km. Jo flere watt jo længere rækkevidde. Det passer dog ikke helt, da nogle af de professionelle radioer som bruger 5 watt, kun rækker 5 km.


Det er en meget god ide, at tjekke hvilke typer batterier walkie talkien bruger. De mest moderne bruger  lithium-ion (Li-ion), som har høj kapacitet og fint kan klare en dags brug.  Nogle andre radioer bruger Nickel-Metal Hydride (NiMH), som er meget populære grundet de oplader hurigere og bedre kan klare slag. 


De er dog noget ømme over for varme og dette kan lidt ødelægge deres kapacitet.


Til voksne anbefales det, at man køber radioer som har fastmonteret batterier, så radioen kan oplades i en stander som medfølger, og man ikke skal købe almindelige AAA-batterier i butikker. Det er nemmere og mere praktisk.


Til børn vil jeg anbefale radioer med udskiftelige AAA-batterier, da det bare er nemmere. De glemmer måske at slukke radioen, og istedet for at skulle lade dem om, liiiiigeee når de vil lege med dem, så kan man nemt smide 3 nye batterier i.


Jeg håber du kunne bruge denne lille guide til noget. Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at stille dem i kommentarene nedenfor 🙂

 

Hav en skøn dag
Glen

# Mød os på Facebook

# Få Guiden 10 Fatale Fejl

Få gratis vores guide om 10 fatale fejl, som du IKKE må lave på din PC.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så får du den straks sendt til din email.

1 comment

Marianne 1. september 2020 - 11:20

Hej jeg har et workianlæg med antende på taget mit spørgsmål er er der dårliger signal om sommeren end om vinteren håber nolge kan hjælpe mig på dette spørgsmål
Vh Mariane Nielsen

Reply

Leave a Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Det er okay Læs mere

Privatlivs & Cookie politik